Култура Любопитно

Антология със сръбско-българска поезия представят в читалище „Надежда“

Антология със сръбско-българска поезия ще представят в читалище „Надежда“ на 16 септември, събота от 18:00 ч. Поводът е 10 години от създаването на сдружение „Сръбско-българско приятелство“, с председател журналистът Зоран Байич.

Десет конкурса за поезия са организирали до момента от сдружението. Издадени са 20 сборника с поетичните творби – 10 на сръбски и 10 на български език. Между 60 и 120 участници, живеещи в чужбина, се включват на конкурс, отбелязва Зоран Байич. Около 30 представяния на поезия са направени в градовете Нови Сад, Белград, Ниш, София и Велико Търново. В момента се набират заявки за участие в предстоящото единадесето издание, които може да изпращате на имейл адрес на сайта на сдружение „Сръбско-българско приятелство“. Поезия на български ще бъде преведена на шест езика, а от сръбски – на седем. В периода февруари-март 2024 г. ще бъдат представени и новите творби.

Конкурсът е отворен за всички, които пишат на сръбски (и свързаните с него езици: хърватски, босненски, черногорски) и български, независимо от тяхната възраст и място на живеене. Повече информация може да получите на сайта сдружението http://srpskobugarskoprijateljstvo.org/.

Сдружението „Сръбско-българско приятелство“ е регистрирано в гр. Нови Сад, Сърбия през 2013 г., а в София – през 2015 г. Организират поетични и песенни конкурси.  За седма поредна година излъчват радио емисия на български език за сръбската телевизия Войводина, а за трета поредна година и телевизионно предаване. От тази година се печата и двуезично списание – на сръбски и български език. Основните теми са култура, спорт и туризъм, телевизията не е политически обвързана.

Гергана Нинова