Образование Политика

Антоанета Андреева е избрана за член на Изпълнителния комитет на СБУ

Председателят на търновската общинска структура на Синдиката на българските учители /СБУ/ Антоанета Андреева е избрана за член на Изпълнителния комитет на СБУ. Тя влиза в състава на най-висшия орган на организацията по предложение на делегатите на Осмия редовен конгрес на синдиката, който се  проведе от 6 до 8 юли в София. Комитетът се състои от 11 членове, сред които са председателят и зам.-председателят на СБУ и 9 представители на регионите. Андреева ще отговаря за организационната и методическата дейност на структурите във Великотърновска, Габровска, Ловешка и Плевенска области.

Конгресът утвърждава платформа и 15 резолюции, по които СБУ ще работи през следващите 5 години. „В резолюциите се поставят важни за гилдията въпроси, като трудовата заетост, спазването на трудовите и синдикалните прави, здравословните и безопасните условия на труд,  за  равнопоставеност на половете, преодоляване на дискриминацията и други изключително важни въпроси, които засягат  работещите в системата на предучилищното и средното образование“, поясни Андреева.

По нейни думи издигането на статута на учителската професия е сред основните цели в новия мандат. „Обезпечаването на системата с добре подготвени и квалифицирани кадри е от изключителна важност и това е една от задачите на СБУ – учителската професия да бъде професия, която ще генерира добре подготвени специалисти, които ще влязат в системата, които ще бъдат обгрижени от действащите учители, така че те наистина да останат, а не да се задържат по една-две години.  Непрекъснато се шуми около учителските заплати.  Но това е само една малка част, която трябва да привлича младите хора в образованието“, коментира местният синдикален лидер.

Според Андреева важно е качеството на образователния процес да бъде обвързано с качеството на добре подготвени педагози. „Това означава, че ние трябва съвместно да работим с висшите учебни заведения, за да очакваме добри кадри да попълнят местата в системата, защото немалка част от учителите в момента са на възраст над 50 г., което означава, че в следващите няколко години те ще излязат от системата и ние не трябва да чакаме този момент да дойде, а предварително да работим, така че плавно да се пристъпи към попълване на незаетите места с добре подготвени учители“, допълни Антоанета Андреева.

Над 300 делегати от страната са участвали в конгреса, който с пълно единодушие преизбира за председател на СБУ Янка Такева. При откриването на форума присъстват  представители на 42 учителски организации от Гърция РСМ, Сърбия, Румъния, Черна гора, Полша, Казахстан. Сред чуждестранните гости е  Сюзан Флокан, директор на Европейския комитет по образование, в който членува и Синдикатът на българските учители.

Президентът и вицепрезидентът на КНСБ, настоящият и бивши министри на МОН, ректори на висши учебни заведения са били официални лица на конгреса.