Денят

Антикорупционен фонд приема анонимни сигнали, обучава институции и журналисти

 Антикорупционен фонд обяви публично своето съществуване на 14-ти юни, тази година. Датата не е случайна, подчерта пред Общинското радио адвокат Грета Ганева от организацията. На този ден, точно преди три години, Делян Пеевски бе избран за началник на ДАНС.  Това доведе до масови протести, които свалиха кабинета “Орешарски”, близо година по-късно, припомни още тя.

Дейността на фонда, за срок от 27 месеца гарантира със средства фондация “Америка за България”. За дългосрочно съществуване са разработени проекти за финансиране от европейски организации. Идеята на гражданското сдружение е да приема анонимни сигнали за корупция, които да “разследва” и впоследствие, да подава сигнала с доказателства към компетентните органи от свое име. До момента, българското законодателство не позволява анонимно свидетелство за корупция, а според фонда това принуждава стотици свидетели да мълчат.

Две мащабни разследвания организацията е подала а до институциите към настоящия момент, но според адв. Ганева, постъпилите сигнали са в пъти повече. “Много хора се обръщат към нас. Още преди да оповестим публично дейността си, получихме десетки”, разказа юристът. Тя подчерта, че голяма част от писмата са отишли в кошчето, защото са били необосновани, очевидно злонамерени и с прозиращ личен интерес от страна на подателя. Но реалните сигнали са наистина интригуващи, допълва адв. Ганева, като уточнява, че те обхващат най-различни сфери от живота. Масови са случаите, касаещи предполагаема корупция по високите етажи на властта. Останалите третират добре познати ситуации от типа “малки рушвети”.

След поръчано от фонда проучване, агенция “Алфа рисърч”, изготвя статистика, според която близо 80% от запитаните не биха се чувствали защитени, в случай че подадат подобен сигнал. Друга интересна подробност е, че около ¼ от гражданите не знаят дори към кого да се обърнат, ако станат жертва на корупция. “Макар и да имаме множество институции, заявили публично, че се захващат с дейности в полза на антикорупцията, всъщност – това не е дало резултат”, категорична е адв. Ганева. Не на последно място, тя отдава значение на факта, че институциите се задействат единствено при подписани сигнали – с изрично упоменати имена на подателя, както вече стана дума. Ето затова – Антикорупционният фонд работи предимно по анонимни сигнали, което – според юристът –  до голяма степен е облекчение за хората, защото така те могат да се чувстват защитени. Когато подадат сигнал до фонда, специалистите го обработват, събират доказателства, чрез средствата, които имат като неправителствен сектор, а резултатът от проверката се изпраща до съответните институции, но от името на фонда. От там са убедени, че подходът може да съдейства както на обществения интерес, така и на правосъдието у нас и призовават, всеки който има информация за корупционни практики да се свърже с тях – https://acf.bg/


Йордан Карабинов от УС на сдружението заяви, че в близките месеци фондът възнамерява да проведе редица безплатни обучения за журналисти и заинтересовани държавни служители.