Култура Любопитно

„Антарктика. Поглед от другата страна на света” представят във Велико Търново

Изложба с теренна фотография „Антарктика. Поглед от другата страна на света” представят в залите „Рафаел Михайлов” на 15 октомври, понеделник, от 17:30 часа. В рамките на събитието ще бъде представена и книгата на проф. Христо Пимпирев „Антарктика – Студеният юг”, както и прожекции на видеоматериали, отразяващи ежедневието на българските полярници по време на 25-ата и 26-ата национална антарктическа експедиция. Автор на 150-те фотоса, селектирани за изложбата, е Мирослав Цветанов.

Събитието, посветено на 30 години от провеждането на първата национална антарктическа експедиция и основаването на Българската полярна база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън, ще бъде официално открито от проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт, съобщи за Общинското радио Мирослав Цветанов. „Очакваме гости от института, както и от управата на Велико Търново. Цялата идея на това събитие, целият научен труд, който е извършен в Антарктида, всички усилия българите да бъдат представени пред обществеността, е насочена и към децата. Имаме разговори с няколко директори на великотърновски учебни заведения, целта ни е чистата наука да бъде близко до подрастващите. Събитието е предназначено не само за хора, които са участвали в експедицията”, акцентира Цветанов.

Той е бил участник в 25-ата и 26-ата национална антарктическа експедиция. По професия Мирослав Цветанов е инженер, а в екипа попада с ролята на отговорник за системите на базата. „В същото време обаче съм фотограф-любител, затова се възползвах от времето си там да натрупам един сериозен архив. Да бъдеш част от този екип – това е нещо, което те заразява и не те пуска никога. Не мисля, че това някога ще спре да ме вълнува, пожелавам си отново да бъда там!”, допълни Мирослав Цветанов.

Фотографиите, заснети по време на двете експедиции, са прецизно селектирани от екипа на Цветанов. Те са събрани в около 90 пана, които ще бъдат подредени в залите „Рафаел Михайлов”. В тях е показана дейността на базата – научните проекти, различните аспекти на флората и фауната на Антарктида, атмосферата  в така далечната и позната на малцина дестинация. „Аз и моят екип се опитахме да подберем най-доброто от най-доброто. Това е тясна селекция от архив от близо 22 хиляди фотоса. 99 процента от снимките са мои, за останалите помолих приятели за помощ. Някои от тях, както и част от видеоматериалите, които ще покажем във Велико Търново, са заснети с дрон”, каза още Мирослав Цветанов.

Част от снимките, предоставени от автора, вижте по-долу: