Култура Любопитно

Търновка представи страната ни на изложба в Италия

Търновският художник Анелия Мартинчева представи страната ни в рамките на международна изложба, организирана във Вечния град – Рим. Отскоро младата дама, която е художник-график, рисува живописни пейзажи на морска тематика. Такава е и творбата, която бе изложена в колективна експозиция, открита преди малко повече от месец в столичната Галерия „Рома”.

Анелия е израснала с изкуство. В семейството не един и двама са дарени с таланта да рисуват, но никой от тях не си е помислял да се занимава с изкуство или занаят, поради скромните възможности на семейството. Тя обаче е първата от рода, която си го поставя за цел. „Не съм го правила на всяка цена, но вътрешно усещах, че това е моето поприще, моето място” коментира пред микрофона на Общинското радио младата художничка.

Родена е в Белене. Средно образование завършва в Професионална гимназия по керамика и мебелно производство в Севлиево. За съжаление, поради липса на деца, едно от малкото специфични учебни заведения у нас, вече не съществува.

Към графиката, само година преди да завърши, я насочва нейният преподавател по живопис Ива Русинова, която е възпитаник на ВТУ. „Тя е човекът, който ме изгради, като художник. Никога няма да забравя този прекрасен учител, педагог, художник и Човек. Хората, които ни учат – те са може би най-важните в живота ни”, споделя Мартинчева.

Анелия се дипломира като дизайнер в силикатното прозиводство – керамика и стъкло. След завършване започва работа, събира средства за да кандидатства и започва да преследва мечтата си. Представя се добре на изпитите, някои от преподавателите виждат у нейните творби таланта на живописец, но Анелия избира графиката, която признава, че не познавала истински преди да дойде в Търново. Мислела, че е просто черно-бяло изкуство, рисуване с туш или молив. Водата се оказала много по-дълбока.

Графиката я грабва със своята технология, философия и цвят. С това, че когато ги овладее – авторът излиза отвъд всички ограничения и рамки. Със своята достъпност, една и съща творба по едно и също време може да се намира в Токио и в Мюнхен, в София и Търново, да участва в много изложби и разбира се – да се предлага на по-достъпна цена за онези, които искат да имат картина в дома или офиса. Не на последно място – някаква магия трябва да е това изящество и финес, които се ражда изпод вековните печатарски преси, по плочи от благороден метал, разядени с отровни киселини и остри предмети, намазани с черно, жилаво мастило.

Отскоро обаче, Анелия посегнала отново към четките и маслените бои, за да преоткрие таланта си в живописта. В Италия се представи с морски пейзаж, а водата често присъства и в останалите й творби. Мартинчева излъчва спокойствие и уравновесеност, но както гласи народната мъдрост – тихите води са най-дълбоки. За своето бурно море тя разказва: