Любопитно

Англичани ще се включат за първи път в традиционния Лазаровден в с. Никюп

Лазаровден ще отбележат на 24 април, събота жителите на великотърновското село Никюп. За поредна година ще бъде спазена традицията и ще бъде почетен празника.

В 11.30 ч в църковен храм „Света Параскева“ отец Димитър ще отслужи водосвет и ще благослови лазарките. Часове преди това, майките ще са набрали росни пролетни цветя и са изплели лазарски венчета. Носиите ще са в унисон с облеклата, носени от нашите баби. С върбови клончета в ръце, лазарската група ще се събере в двора на църковния храм. Лазарски песни и танци ще огласят селото, с наричания за здраве и берекет. След водосвета лазарките ще лазаруват пеейки традиционните лазарски песни.

„Няма домакинство в селото, което да не приветства лазарската група, която е символ на живота и младостта. Засияват старите жители и се радват на традицията. Най-малкият участник е едва на 1 година, а най-големият на 25 години. Близо 20 деца ще се включат в празника. В края му всички цветни венчета лазарките ще хвърлят в течаща вода, с традиционното гадаене“, пояснява Цветомила Косева, уредник в Центъра за работа с деца и младежи в с. Никюп.

Тази година се очаква за първи път  в празника Лазаровден да се включат и двете деца на английско семейство, жители на с. Никюп. Те са на 7 и 14 години. Те също ще бъдат облечени в народни носии.

Кремена Крумова – Попова