Образование

Англичанин дари почивка на море на децата от Русаля

22 деца от Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов” във великотърновското село Русаля успяха благодарение на благодетел – англичанинът Пол Дейвис, да отидат на море. Завърнаха се преди дни от Приморско.

„С голямо нетърпение през цялата година чакат това време, когато отиват на море, и то веднага след завършване на училище. В хубава база бяха. Много щастливи. „Виновникът” да стигнат до морето е англичанинът Пол Дейвис, който живее от две години в съседно на нас село. Много е привързан към училището. Идва ни често на гости често. Правил ни е и други дарения и подаръци. Благодарение на него, успяхме да отидем на две английски сбирки, където децата представиха своите умения в танца, пеенето, рисуването. Щастливи бяха, че имаха възможност да се изявят пред публика. За малките развлечения на децата на морето помогната и други наши приятели. Но Пол продължава да търси възможности да ни помага. Радваме се, че е наш приятел”, казва Ани Мари Димитрова, мениджър на школото.

Тя вече е по-спокойна, защото държавната субсидия вече е пристигнала.  Не е очакваното, но все пак е помощ и подкрепа.

„Така, и с помощта на спомоществователи, една трета от сумата, която ни трябва на месец е осигурена. Сключихме и договори с фирми. Ако някой иска да влезе в партньорски отношения с нас е добре дошъл. Борбата ни продължава”, казва още Ани Мари.

От месец и половина училището вече е основно. И децата ще се обучават до седми клас.

„Това е важно за нас, защото децата, които дойдоха при нас пораснаха. И се наложи те да учат в съседни училища, което не беше най-доброто за тях. Готвим се да приемаме и нови деца през септември”, заключи мениджърът на училището.

Кремена Крумова – Попова