Икономика

АМ Хемус и трасето Русе-Велико Търново пак химера – ще са готови в периода 2027 – 2030 г.

Завършването на магистрала „Хемус“, от която остава да бъдат доизградени 240 км, ще се реализира през 2027 г. на база разчетите на експертите от АПИ. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на работното заседание за развитието на стратегическите инфраструктурни обекти. През настоящата година са необходими 330 млн. лева за финансиране на дейностите по участъците на магистралата, посочиха още от пътната агенция.

В момента по АМ „Хемус“ се изпълняват участъци 1, 2 и 3. За 4-ти, 5-ти и 6-ти има технически проекти и се очаква да бъдат завършени в края на 2024 г. Последни ще бъдат готови седми и осми участък. Те започнат да се изпълняват през 2024 г., като по тях ще се работи 36 месеца. За осми участък обаче се налага промяна на трасето, необходими са и отчуждения. За участък 9 има готов технически проект, изграждането му се очаква да започне през 2023 г. и да бъде завършен след три години. Десетият участък е най-напреднал – изпълнен e на 98%. Той ще бъде завършен в края на месец май тази година.

По отношение изграждането на магистралата Русе – Велико Търново – реалистичният ход за завършването ѝ е 2030 г., като работата по участъка Русе – Бяла и обхода на град Бяла може да приключи през 2028 г.

Общо около 3 млрд. лева са необходими за проектите за магистралата Русе – Велико Търново, за обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за участъка от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, стана ясно на срещата.

Работата по тунела под Шипка не е спряла, категоричен е министър Караджов и обобщи, че за него има готов разширен идеен проект и приключила процедура за изграждане на инженеринг, тоест за проектиране и строителство. Избран е изпълнител, но няма сключен договор, защото все още няма и осигурено финансиране.

В най-напреднала фаза са разговорите с румънската страна за втори мост над Дунав при Русе, който ще е и начало на магистралата Русе – Велико Търново, но по него не се е стигнало до възлагане на прединвестиционно проучване.