Култура

Александър Христов представя дебютната си стихосбирка „Крайпътна обител”

Дебютната стихосбирка на Александър Христов ще бъде представена във Велико Търново. Премиерата на „Крайпътна обител” е днес от 17:30ч., в РНБ „П. Р. Славейков”. За книгата ще говори редакторът и́ проф. Димитър Михайлов.

Стихосбирката съдържа 54 стихотворения, писани през последните 3 години, а художник на първия вариант на корицата е Мишел Дракова.

След седем месеца работа по книгата, различни корекции и варианти и над 30 идеи за заглавие, Александър е доволен от резултата.

Снимка: Нели Кирилова

„Духът на книгата води към заглавието. Темите и образите в стихотворенията са свързани с пътя, спирането по пътя, с обителта и словото като спасение от бита и ежедневието”, сподели за Общинското радио младият поет.

Книгата ще бъде представена и в Стара Загора, Чирпан, Елена, София и Русе.

„Каня ви в дома на моите стихотворения и се надявам те да станат и ваши” – така Александър Христов покани великотърновци на представянето на дебютната си книга „Крайпътна обител”.

Александър Христов е завършил „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където в момента следва магистратура „Литература и култура“. През 2014 г. е сред лауреатите на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, а през 2016 г. е отличен за белетристика в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Носител е на наградата на Академичния съвет на ВТУ за 2015 г. Член е на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“. Участва в научни конференции и сборници и има публикации в LiterNet, „Литературен вестник“, „Кръстопът“ и др.