Здравеопазване

Рекордните 4483 лева събраха в акция „Жълти стотинки“ във Велико Търново

Рекордната сума в размер на 4483 лева бяха събрани в традиционната акция „Жълти стотинки“ в старата столица. Тя е втора за годината и се проведе на 6 декември – Никулден в MALL Велико Търново. С нея общо за инициативата през 2023-а от областта се осигуряват 8 073 лева.

Вече 16 години кампанията „От деца за деца“, с предаване в пунктове в цялата страна на събрани от малчуганите и семействата им жълти стотинки, подпомага с апаратура детски и неонатологични отделения. До сега са дарени необходими медицински изделия на 19 болници в 17 града от страната. Велико Търново се включва в акцията за осма поредна година, а през 2015-а беше столица на кампанията „Жълти стотинки“. Тази година събраните средства от двете акции – на 1 юни и на Никулден – 6 декември, ще отидат за родилното отделение във Велинград, който е столица на кампанията за 2023 година. За него ще бъдат закупени родилно легло, гинекологичен стол, електронож и др. необходима апаратура.

Благодаря на всички, които се включиха в акцията „Жълти стотинки“ и стана възможно набирането на тази наистина рекордна за годините, в които правим кампанията в областта, сума. Много от участниците идват за пореден път. Това са вече пораснали деца, едни от първите в началото на инициативата. Други дойдоха с касички и с радост ги оставиха, защото трябваше да се отворят механично и са за еднократна употреба. Всички са любящи, даряващи, възпитават доброто у себе си и правят избори с кауза. С всяка изминала година срещаме все повече подкрепа и сумите растат.“, сподели Йорданка Венкова – регионален координатор на инициативата „Жълти стотинки“ във Велико Търново. Тя уточни, че в акцията са се включили освен подрастващи от старата столица и от съседните Горна Оряховица, Долна Оряховица, Лясковец.

През 16-те години успешно са събрани над 643 хиляди лева от акциите в цялата страна, отчита екипът на „Жърти стотинки“.