Култура

Актьорът Цветан Колев е новото лице в драматичния състав на великотърновския театър

Младият актьор Цветан Колев е новото попълнение в творческия състав на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Той дебютира на великотърновска сцена в спектакъла „Гераците“ по едноименната повест на Елин Пелин. Изпълнява ролята на ратая Лазар, който се влюбва в Йовка – дъщерята на най-големия син Божан. „Този епизодичен образ е всъщност много важен, защото се явява антипод на Павел. Той носи доброто, съчувствие и смиреност, все добродетели, които за жалост са на изчезване“, споделя артистът.

Цветан Колев е от София и е възпитаник на Театралния колеж „Любен Гройс”, където през 2017 г. се дипломира в специалност „Актьор за драматичен театър” в класа на Георги Новаков. Преди това е развивал таланта си в Школата по актьорско майсторство към Младежки театър „Николай Бинев” с художествен ръководител Малин Кръстев. Участвал е в редица представления на софийска сцена в театрите „София“, „Българска армия“, „Възраждане“, „Славянска беседа“ и др. През последната година изявите му са в Драматичния театър в Търговище, където играе само в детски представления.

В свободното си време Цветан Колев не спира да твори. Той се занимава любителски с фотография и режисура, а тези свои увлечения обединява в създаването на музикални клипове.

Спектакълът „Гераците“ с негово участие ще бъде представен отново великотърновска сцена на 15 октомври от 19 часа в голяма зала на МДТ. В новото заглавие в афиша на храма на Мелпомена в старата столица участва целият драматичен състав на театъра. Постановката впечатлява не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Гост-режисьор е Невена Митева, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова. Билети за „Гераците“ вече могат да бъдат закупени на касата на театъра.