Култура

Актрисата от великотърновския театър Стефка Златкова с награда за най-добра женска роля

Актрисата Стефка Златкова спечели наградата за най-добра женска роля „Как’ Сийка“ на Първия национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото“, който се проведе в Павел баня. Артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново представиха на фестивалната сцена спектакъла „Не сме от тях“, създаден по емблематичните Чудомирови разкази „Без късмет“ и „Не съм от тях“.

Общо пет спектакъла са допуснати до участие в конкурсната програма, а селекционер е актьорът и режисьор Николай Урумов. Според регламента всички участници е трябвало да представят комедии от български автори. Театралният форум е посветен на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, а Чудото е един от неговите псевдоними. Актьорските превъплъщения са оценявани от жури с членове родственикът на Чудомир д-р Йордан Гечев, който е председател на Организационния комитет за провеждане на фестивала, актьорът и режисьор Ивелин Керанов от ДТ „Гео Милев” в Стара Загора, директорът на Държавния куклен театър в Стара Загора Дарин Маринов и Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък.

Наградата за най-добра женска роля е поредното признание за спектакъла „Не сме от тях“ на великотърновския театър. С него през 2023 г. екипът на МДТ завоюва наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. Постановката е на гост-режисьора Невена Митева, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а оригиналната авторска музика е на Петър Атанасчев. В спектакъла Стефка Златкова успешно се превъплъщава в един от най-колоритните образи в творчеството на Чудомир – на неповторимата как’ Сийка.

Стефка Златкова е сред звездите на великотърновския театър. Тя е възпитаник на Театралния колеж „Любен Гройс“ в София, където се дипломира в специалност „Актьорско майстроство“ в класа на проф. Елена Баева и проф. д-р Атанас Атанасов. От 2002 г. е част от драматичния състав на МДТ „Константин Кисимов“, като през годините участва в редица знакови постановки на театъра. Сред тях са ролите на Дулсинея Алдонса в „Дон Кихот“ на Д. Васерман, Оливия в „Дванайсета нощ“ на Шекспир, Дафинка в „Свекърва“ по Антон Страшимиров, Ния в „Железния светилник“ по Д. Талев, Жована Попович в „Госпожа Министершата“ от Бр. Нушич, Албена в «Албена» на Й. Йовков, Кети в „На изток от рая“ по Дж. Стайнбек и др.