Икономика

Активни потребители: Как да пестим през отоплителния сезон

В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители ви припомня някои прости мерки, с които можете да намалите енергийните си разходи през зимата.

Извършването на прости ремонти или подобрения и промяна на разточителните навици води до значителни икономии на енергия за повечето семейства. Ако не можете да похарчите хиляди левове за нови прозорци, изолация или енергийно ефективна отоплителна система, можете да приложите няколко лесни стъпки, с които да намалите домашните разходи за енергия и то без пари или с минимални вложения. Нужно е само ново отношение към разходите на енергия в дома, навици за пестене на енергия.

Заменете неефективното осветление

Използването на ефективни LED светлини вместо лампи с нажежаема жичка може да спести до 80% от разходите за осветление на година. Подмяната не изисква допълнителни вложения, тъй като цените на LED лампите вече са приблизително същите като на неефективните халогени или модели с нажежаема жичка. За да не чувствате дискомфорт от студеното синкаво осветление, търсете лампи с топла светлина (2700 К).

Перете дрехите на по-ниска температура

До 90% от енергията при прането на дрехи отива за нагряване на вода. В повечето случаи перем на по-висока от необходимата температура, но реално само много силно замърсени дрехи имат нужда от висока температура. Запълвайте пералнята или съдомиялната докрай – не само частично.

Не прегрявайте бойлера си

Намаляването на термостата на бойлера от 90 на 55 градуса ще намали потреблението му на енергия с до 15%. Практиката показва, че много рядко използваме цялото количество затоплена вода, а остатъкът просто изстива. Затова е по-разумно да не загряваме излишно водата. Помислете и за използването на изолационни резервоари за гореща вода и изолирани тръби. Вземането на по-кратки душове или поставете водоефективна или регулируема глава на душа също води до значими спестявания.

Проветрявайте редовно, но за кратко при широко отваряне на прозорците за минута-две. Не оставяйте прозорците постоянно отворени в наклонена позиция, защото така се губи много повече топлина, а проветряването не е толкова ефективно.

Заменете електрическата отоплителна печка с климатик. Той изразходва до 4 пъти по-малко енергия за еднакво количество произведена топлина.

Не покривайте радиаторите с декоративни елементи, дълги завеси или мебели, защото това пречи за отделяне на топлината, което може да доведе до прекомерно високи разходи за отопление.

За да харчи по-малко ток, оставете свободни 5-10 см около хладилника за въздушна циркулация и размразявайте фризера редовно.

Съобразявайте диаметъра на тенджерите, в които готвите, с този на котлона и захлупвайте ястието, за да заври по-бързо.

Не оставяйте радиаторните вентили напълно изключени за времето, когато сте на работа или отсъствате за кратко време в зимните месеци. Оставете ги на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията. В противен случай радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение.

Почиствайте редовно уредите от котлен камък, за да повишите тяхната ефективност. Уреди, покрити с котлен камък консумират повече енергия и са по-малко ефективни.

Уверете се, че размерът на тенджерата или тиганът съответстват на размера на котлона. Ако не го правите, енергийната консумация може да е три пъти по-висока от необходимата.

Не е необходимо предварително подгряване на готварски печки, снабдени с вентилатор, а и температурата на печене може да бъде по-ниска.