Денят Поминък

Ако дворните прасета не бъдат заклани, рискуваме край на свиневъдството в страната

От днес тръгват съвместни проверки по задните дворове в 20-километровите зони около огнищата на африканска чума по свинете в областта. Глоба от 150 до 1000 лв. грози стопани, които не са заклали или укрият своите животни. Указанията на земеделското министерство и централния епизоотичен съвет са животните да бъдат изколени сега, за да не бъдат загробени впоследствие, обясни доц. Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет.

По негови думи, това заболяване надхвърля представите ни за особено опасен вирус и за съжаление, към момента ваксина за него все още няма. Филипов подчерта, че е необходимо да се спазват и прилагат строгите мерки. В противен случай, ако заболяването се пренесе и в Южна България, твърде е вероятно това да доведе до депопулация на всички свине в страната. Все още не може да бъдат изчислени икономическите щети, тъй като са няколко индустрии – свинекомпрекси, фуражни заводи, преработвателни предприятия и търговски обекти.

Ето какво каза още доцентът:

Този вирус надхвърля нашите представи за особено опасна инфекция. За това заболяване, досега няма сигурно лечение, лечебно средство, нито пък е разработена и внедрена ваксина. Всички областни и общински епизоотични комисии в Северна България работят денонощно, защото нито една институция няма капацитета да се справи сама. Ясно е, че въпросът за животните,        които са в заден двор, предизвиква изключително много дискусии. Хората се отнасят с голяма недоверие. Искам да подчертая и повторя, че

ако има друг начин за справяне с това заболяване

ние щяхме да го приложим. Ако имахме опит – някъде, където е приложен на друго място в Европа или в света. По отношение на литовския опит, искам да ви кажа, че справяне само с хигиенни мерки на заболяване, което вече е възникнало – няма как да стане. Без евтаназия на болните животни и изколване в заден двор, искам да подчертая, не знам дали разбирате, но ако се разпространи в Южна България, ще сме на прага да се стигне до депопулация на свиневъдството в България. Това знаете ли какво означава? Всички свине – няма заден двор, няма ферми, няма ферми индустриални – всичко. Единственият начин, казвам – единственият начин е тези много строги мерки да се прилагат в цялата страна.

Ограничаването изисква на 100% съблюдаване на мерките, евтаназията на животни в 3-километровите зони, определени от съответните комисия. Специално животните в заден двор. Знаете ли защо се приканва заколването на животните в заден двор? Искам да подчертая, че тук нямаме никакво лично отношение – някой иска, цитирам, да „затрие малкото останало животновъдство”. В тези малки, фамилни стопанства, мерките за биосигурност са много малки. Да не кажа, че

те практически не съществуват.

Виждате, че във ферми, където мерките за биосигурност са толкова съвременни – в тези ферми заболяването влезе, какво ли остава за онези, малките ферми в цялата област и цялата страна?

Епизоотичният ход на заболяването е скокообразен. Много хипотези има, но към момента не можем да дадем категоричен отговор по какъв точно начин е разпространен. Този вирус може да бъде предаден по всякакъв начин механично, ние не можем да изключим нито един вариант. Заболяването е известно в целия свят. То е предизвикало драстично намаляване на популацията и дори депопулация в някои страни.

И затова се препоръчва от министерството – тези, които имат животи в заден двор, животните просто да бъдат заклани. За да не се стига до момент, когато ще трябва да бъдат евтаназирани и съответно няма да могат да бъдат използвани, като продукт.