Култура

Академични личности се включиха в набирането на средства за реставрацията на храма „Св. Николай“

С водоосвещение и хорови изпълнения започна срещата на благодетели на великотърновския храм „Свети Николай“ във Велико Търново. Целта е набиране на средства за реставрацията на храма и църковното училище. Поканените бяха запознати от проф. Петко Петков и проф. Радосвет Радев с двете книги за църковното училище, а техническите планове за реставрация на храма бяха представени от проф. арх. Тулешков и проф. Прашкова. Беше разяснена в подробности предстоящата реставрация и как е необходимо да премине.

Около 1830-1831 г. предприемчиви, будни и родолюбиви търновчани, измолват султански ферман, за да построят църква на името на „Св. Николай“ в град Търново. След получаване на съответното разрешение, през 1832 г. започва подготовката за строежа, която трае две години. Заможни хора даряват имотите си, за да се обособи църковния двор, други даряват средства и материали, а трети участват с труд. Мястото така е избрано, че първият православен храм, издигнат в Търново през Възраждането да доминира над околните сгради.

„И сега, близо 190 г. по-късно, търновчани отново правим организация, но този път за реставрация на храма и училището построени от предците ни.“ – споделя отец Славчо Иванов.