Образование

Академична лекция откри честването на 25-годишнината на катедра „Музика”

Академична лекция на доц. Марияна Булева на тема „Музикалната практика, теория и педагогика” откри проявите, посветени на 25-годишнината на катедра „Музика” при Педагогическия факултет на Великотърновския университет. Днес от 17,00 часа в Изложбените зали организираме творческа среща концерт „Преподавателите на катедра „Музика” и приятели”, съобщи ръководителят на учебното звено доц. д-р Илияна Николова. През месец април ще бъдат обявени два конкурса. Единият е за авторска или аранжирана детска, училищна или народна песен, а другият е за музикални изпълнители, ученици от XI и XII клас, които завършват музикални училища или музикални паралелки в България, допълни доц. Николова. За месец юни са планирани национална конференция „Съвременно музикално образование и възпитание” и конкурс за студенти и докторанти „Учителят по музика днес”. Честването  ще завърши през месец ноември с тържествен концерт на настоящи и бивши студенти и преподаватели.

Сред успешните и изявени възпитаници на катедрата са доц. Снежина Врангова от Националната музикална академия, гл. ас. Анна Борисова, диригентите на военните оркестри във Велико Търново Николай Косев и Цветомир Василев в Стара Загора, преподавателят по цигулка в музикална школа в Мадрид Мая Георгиева, Илия Узунов, преподавател по музика в Молдова, много артист хористи от МДТ „Константин Кисимов”, отбеляза доц. Илияна Николова.

По нейни думи студентите развиват активна концертна дейност по време на обучението си. Те са изпълнители във всички коледни, новогодишни и великденски концерти и класови продукции. Участват в различни тържества и празници на Педагогическия факултет. Били са гости  на сцени не само във Велико Търново, но и в Плевен, Габрово, Горна Оряховица, Нови пазар, Кнежа, Неделино и други градове.