Икономика

Агнешкото вече с печат за произход!

Месец и половина преди Великден, добра новина за потребителите! Те вече ще знаят какво агнешко месо консумират – българско , от ЕС или от трети страни. Това потвърдиха за Общинското радио от  Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

След редица срещи и преговори на организацията с експерти от различни ведомства, Агенцията по храните въвежда от април информационни табели за произхода на агнешкото месо, продавано в търговската мрежа. На тях ще е упоменато страна на произход, на отглеждане и на клане на животното.

„Радвам се, че откликнаха всички и с общи усилия имаме вече добри резултати. Идеята е не толкова да се преборим с конкуренцията, което пак е важно, но информирайки потребителя, той ще знае каква стока стои пред него на щанда и какво иска да си купи, т.е. да направи своя информиран избор . Заблуждаваща беше досега ситуацията за него. Знаем всички какво се случи миналата година и за вноса на румънско месо, които заля пазара ни и се продаваше като родно. Не можем да ги спрем външните доставки, но да е ясно вече и видно, че това е румънско или друго месо. И табелките за това да са на видно място. Кое е българско, кое румънско, кое от трети страни“, поясни Янка Попова, съпредседател на НОКА.

От организацията вече са във връзка с търговските вериги. Отново с идеята да предлагат родното – месо, мляко и млечни продукти и да се скъси веригата за доставка. Защото проблемът  с пазарната реализация също е съществен. А и така добавената стойност ще остава при самите овцевъдите.

Кремена Крумова – Попова