Култура

Автентични шедьоври на българската народна песен в концерт, посветен на 25 години катедра „Музика” при ВТУ

„Разказ в песни за българското народно пеене – някога и днес” ще разкажат възпитаниците на гл. ас. д-р Ана Борисова на 20 декември, сряда, от 17:30 часа във фоайето на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Концертът под надслов „Гласът на душата” е посветен на 25-годишнината, която ще отпразнува през учебната 2018 г. катедра „Музика” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Близо двучасовото събитие събира на едно място позабравени песенни образци, присъстващи в книгите на Николай Кауфман, Елена Стоин, Райна Кацарова и редица други български фолклористи, чиито томове изчитат студентите и преподавателите, занимаващи се с музика. В концерта ще бъдат пресъздадени песни, изпълнявани по време на жътва и по седенките, но и така наречените „песни на галене”, с които ергените и момите навремето са се обяснявали в любов.

Песни от Шопска, Родопска и Пазарджишка фолклорна област ще изпълнят студенти от специалността „Педагогика за обучението по музика” и  хор „Лазара” с ръководител Ана Борисова. В концерта участие ще вземе и група за автентичен фолклор от гр. Неделино. Народните певци ще обърнат специално внимание на Неделинския, Велинградския, Пиринския и Шопския двуглас. Ще изпълнят всичко А капела. „Поставила съм името „Гласът на душата” за надслов – първа част, тъй като в един концерт няма как да разкажеш чрез песен за всички автентични шедьоври на българската народна песен. Това е гласът на моята душа, пресъздаден от гласовете на моите възпитаници”, подчерта Ана Борисова. Целта на вокалния педагог е да организира още концерти, които да продължат тази идея.

През следващата академична година се навършват и 10 години, откакто Ана Борисова преподава в Музикалната катедра на ВТУ. „Виждам десет години, изпълнени с много живот, богата концертна дейност и много учене в движение. Този концерт ми е много мил, с него се обръщам назад във времето с благодарност към всички мои учители, които видяха тогава в лицето на едно 23-годишно момиче бъдещ вокален педагог. Това са доц. д-р на науките Марияна Булева, която бе научен ръководител на моя дисертационен труд, доц. Стефка Бочева, доц. д-р Илияна Николова. На всички тези хора – поклон! През следващата година, която ще бъде посветена на този юбилей, аз няма да съм в страната. Затова им пожелавам много здраве! Да бъде и пребъде катедра „Музика”, с типичната емоция в гласа и пламък в очите пожела Борисова.

Ана Борисова с хор „Лазара“

С този пламък тя заразява и своите възпитаници. Млади хора, повярвали в мечтите й и понесли се на крилете на българската народна песен. Миналата година те се събраха в хор „Лазара” към Педагогически факултет на ВТУ. 20 момичета и 4 момчета репетират и събота, и неделя, за да се посветят на голямата любов на своя преподавател – многогласното народно пеене. „Щастлива съм, че виждам в техните очи пламък. Без студентите нашата мисия е невъзможна. Радвам се, че в лоното на старопрестолния град успях да сбъдна мечтата си към университета да има народен хор, който да твори!”, допълни Ана Борисова.

Концертът, за който усилено репетират те, е с вход свободен. Специално за слушателите на Общинското радио те  предоставиха запис от вчерашната си репетиция. Чуйте го в прикачения звуков файл.

Целия разговор с гл. ас. д-р Ана Борисова ще бъде излъчен в предаването „Академичен вторник” в 15:30 часа на 19 декември, вторник.