Култура Община

Августовската програма на „Сцена на вековете“ започва с два концерта на Vienna Schönbrunn Orchestra на Царевец

С два концерта на световноизвестния оркестър на двореца Шьонбрун започва програмата за месец август на Летен оперен сезон „цена на вековете“ 2022.

Виенските музиканти ще излязат на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново на 5 и 6 август от 21,00 часа. Те ще изпълнят хитове на класическата музика като “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон” и още вълнуващи творби на Моцарт, династията Щраус и техни съвременници.

В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2-ма солисти ще оставят без дъх запленената публика, а допълнителното светлинно-визуално шоу ще допълни магията на програмата  “Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra”, която е специално направена за българската публика.

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Диригент е  Гуидо Манкузи, потомък на известна музикална фамилия, а концертмайстор на интернационалния състав на оркестъра е пловдивчанката Таня-Джарова-Салустио. След Велико Търново лятното турне на музикантите ще премине през Вана и София.

Фестивал „Сцена на вековете“ 2022 ще продължи на 29 август с премиерното заглавие на Варненската опера „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. На 3 септември на Царевец във Велико Търново и за първи път у нас ще гостува Букурещката национална опера с „Риголето“ от Джузепе Верди. Спектакълът е на световноизвестния оперен режисьор от австралийски произход Стивън Барлоу, който пренася историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който поради безразсъдните си заговори губи собствената си дъщеря Джилда – в Чикаго в началото на 1929 г.

Финалът на сезона ще е на 10 септември  със сюрреалистичната танго опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Опера Пловдив.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей – Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум се провежда под патронажа на Министерство на културата и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, Фреш Радио Груп, Общинско радио Велико Търново, в-к „Борба“ и  в-к „Янтра Днес“.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на  www.eventim.bg и Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.