Образование

Абсолвент на ВТУ спечели националния приз „Студент на годината“

Абсолвент на Великотърновския университет е носител на националния приз „Студент на годината“. Йордан Райков е отличен за постижения в категорията „Хуманитарни и социални науки“. Йордан завършва специалност „История“. Той е един от първите  лидери на Ателие „История и памет“ към Историческия факултет, младежки посланик е на НАТО у нас, член е на клуб „Традиция“, участва в клуба за народни танци „Белонога“ в град Дебелец. Споделя, че до голяма степен дължи наградата на Атлантическия клуб и Представителството на Европейската комисия в България, на СУ „Вела Благоева“, където работи като заместващ учител и на своя университетски преподавател доц. Виолета Стойчева, която през последните четири години неизменно го е  стимулирала да работи.

Приема „студентския Оскар“, както той нарича приза,  като очакван и с удовлетворение. Отбелязва, че зад него не стоят финансови облаги. Победителите получават  грамота, плакет и предметни награди.

„Студент на годината“ се учредява по инициатива на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети през 2006 г. Последното 14-о издание преминава под патронажа на министъра на образованието и науката, а на официалната церемония, която се състоя в Сфийския университет, са присъствали вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, столичният кмет, директорът на БАН, известни на българското общество личности.

Отличието на Йордан Райков  връчва търновският народен представител Станислава Стоянова.