Спорт

Олимпиадата е амбицията на боксьора Тинко Банабаков

Търновският шампион по бокс Тинко Банабаков тази година получи покана за участие в международен полупрофесионален пет-рундов формат. В груповия турнир, който ще събере представители от няколко континента, първата ръкавица на старата столица ще се състезава за хърватски отбор, тъй като български няма. Причината е липса на финансиране. Въпреки това младият спортист е благодарен на федерацията, която според него прави всичко по силите си. Всяко състезание е шанс за участниците да бъдат забелязани и да подпишат желан от тях договор.

Нашата цел, нашата амбиция сега е сведена най-вече към олимпийския цикъл. Всичко се свежда до Олимпиадата”, обобщи треньорът на Банабаков – Евгени Донев. Наставникът от спортен клуб „Ивайло” обясни, че този четиригодишен цикъл включва различни международни срещи и състезания, включително европейски и световни първенства. Смисълът на тази подготовка, обаче е Олимпиадата. Всеки боксьор иска да вземе медал от нея, поради простата причина, че подобно отличие отваря вратите за много по-добър професионален договор с мениджъри на такова ниво, каквото у нас все още няма. За пример Донев посочи Тервел Пулев.

За Банабаков предстои европейско първенство с квоти за световно, като и двете надпревари ще се състоят през следващата година. На световното ще се извършат квалификациите за Олимпиадата. Световен и европейски турнир се организират и през 2020 г. Квотите се вземат изключително трудно, коментира Тинко. Една загуба е достатъчна, за да отпаднеш, допълва треньорът му.

„Договорът на Тинко с хърватския отбор е етап от неговото развитие в бокса, но нашата амбиция се стреми към по-големи върхове в олимпийския бокс”, коментира треньорът на 23-годишния спортист. Разликата между олимпийския и професионалния бокс е проста. Професионалният е преди всичко шоу, пари и бизнес. В олимпийския правилата са различни. Той се играе в три рунда по три минути. „Целта ни е Тинко да си направи така наречената визитка, с колкото се може повече медали и успехи, за да може да се реализира по-добре, по-успешно и да направи по-добра професионална кариера, което му пожелавам от сърце. Това е целта, за това се борим”, категоричен е Донев.

Снимка: Фен-страница на Тинко Банабаков