Култура Любопитно

„TAM MAP” ориентира туристите за независимите пространства и интересните маршрути във Велико Търново

Карта на Велико Търново с маршрути до обекти, създадени от Кольо Фичето, създаде екип по проект на културната академия на „Гьоте институт”. Инициатор е Галин Попов от местното арт пространство „ТАМ”, за когото проектът се явява дипломна работа. Картата е в тираж от хиляда бройки, а на задната й страна са поместени независими пространства в старата столица, които символизират новото движение на смислени инициативи на млади и будни хора, които променят към по-добро градът ни. Сред тях са галерията „Радикално” и Художествената галерия „Борис Денев”. Идеята е картата да се обновява поне веднъж годишно, а всеки нов тираж да предлага нови маршрути, по които да се преминава от гостите на болярския град. Картата ще се разпространява безплатно, в интерес на хората, които искат да стигнат до  интересни места в града. Идеята е да се създаде своеобразна мрежа на независимите пространства във Велико Търново, в които се случват любопитни събития и до които да достигнат туристите. Бройки ще бъдат предоставени и на Туристическия информационен център, подчерта Галин Попов. Картата е двуезична, а който иска да научи повече за начина, по който е създадена тя, може да се срещне с екипа от 19 часа в петък, 12 октомври, в арт пространството, което се намира близо до Военния клуб във Велико Търново.

В рамките на проекта „TAM MAP” е създаден и блог, от който хората ще получават подробна информация за маршрутите, включени в картата. Един от следващите тиражи ще бъде с начини, по които може да се стигне до сгради, създадени през Социализма във Велико Търново, информира Галин Попов.

Първият маршрут в настоящата карта включва девет обекта, създадени от майстор Кольо Фичето. Желаещите да се включат в обиколка на всеки един от тях може да се срещнат с групата в 10 часа на Паметника на обесените в събота. „За нас Кольо Фичето е една от емблематичните и важни фигури, участвали в урбанизацията на Велико Търново. Голяма част от неговите обекти обаче остават извън фокуса на туристопотока. В маршрута сме включили както много емблематични сгради за Фичето – Конака или Хана Хаджи Николи, така и обекти с доста спорен статут дали са именно негови – бившите консулства и Сарафкината къща. Използвахме източници, в които има статии на хора, които изследват Фичето и смятат, че тези конкретни сгради са негови. Ние сметнахме, че те са доста добър пример за влиянието, което Майстора дава за архитектурата на града”, допълни Галин Попов, който е инициатор на създаването на маршрутите. И въпреки че историята не е най-силната му страна, той е голям ентусиаст и привлича към екипа си специалисти, които му помагат за реализирането на проекта.

Етнологът Ники Карагьозов, известен на широката аудитория с „Дестинация Дряново” е част от екипа, той ще бъде екскурзовод по време на тура в събота. Част от групата на организаторите са историкът и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” Гергана Георгиева, и Наталия Георгиева, един от основателите на „ТАМ”.

След тръгването в 10 часа, групата потегля към църквите „Св. св. Кирил и Методий”, „Св. Никола”, Къщата с маймунката, Хана Хаджи Николи, консулствата и Конака, за да стигне до храмовете „Св. Спас” и „Св. Св. Константин и Елена”. Крайната точка на обиколката е Сарафкината къща.

Проектът „TAM MAP” включва поредица от събития, за които може да прочетете тук.