Здравеопазване

SWOT терапия лекува хронични болки в бившия спортен диспансер във Велико Търново

Нова и високоефективна ударно вълнова терапия, наречена още шокуейв терапия, предлага вече на своите пациенти Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина във Велико Търново, сподели управителят д-р Румяна Съботинова. Тя обясни, че методът е част от новите в рехабилитационната медицина, където напоследък се използва все повече високотехнологична апаратура.

„Шокуейв терапията е доказана при лечение на мъчителни заболявания, които не са се повлияли от обичайното лечение с медикаменти, включително кортизонови инжекции и обикновена физиотерапия. С този метод понякога се спестяват и операции в засегнатите участъци. Още при първата или втората процедура се облекчават шипове в петата, заболявания на сухожилията – местата, където мускулите се залавят в костите и вкалцяват най-често в рамото, лакътната става, Ахилесовото сухожилие и др. Страдащите от тези заболявания знаят колко трудно се повлиява проблемът”, коментира д-р Съботинова. Тя обясни, че за това са необходими между четири и шест процедури един или два пъти седмично със скъпоструващия апарат, който вече е част от оборудването на Центъра за рехабилитация и спортна медицина във Велико Търново.

„Той работи с много висока скорост на звуковата вълна, която се съсредоточава върху сравнително малка площ. С голяма сила тя атакува възпаленото място и предизвиква организма да се самолекува. Методът можем да сравним с разбиването на камъни в бъбреците”, обясни още д-р Съботинова. Процедурите се заплащат от пациента, тъй като здравната каса не поема разходите за лечение по този доказал се в световен мащаб вече метод. За прилагането му лечебното заведение инвестира в апарата 20 хиляди лева, който засега е единственият в Северна България. Терапията се прилага при хронични заболявания с продължително лечение. Необходимо е много прецизно да се установи дали пациентът е подходящ за този метод, защото той не се използва при проблем в остро състояние.

С АПАРАТ ТЕКАР за радиочестотна диатермия лекуват от няколко месеца пациенти с остри състояния на проблема в Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина във Велико Търново.Терапията е нова в световен мащаб и много добре повлиява артрози, лумбалгии, остри травми, болки в коленете, раменете, глезените, спазми в мускулите и други здравословни състояния, коментира управителят д-р Румяна Съботинова. Тя обясни, че различните тъкани – мастна и мускулна имат различно водно съдържание. В тях се съсредоточава чрез процедурата ефектът на така наречената ендогенна топлина и се получава приятно отпускане, обезболяване, по-добро кръвоснабдяване. Въпреки скъпия консуматив, пациентите предпочитат метода поради бързия лечебен ефект.

С УРЕД ЗА ДЪЛБОКА ОСЦИЛАЦИЯ в лечебното заведение помагат на пациенти след операции и други проблеми на лимфната система. С новия терапевтичен метод се подобрява лимфооттока, стимулира се кръвообращението, постига се противоболков и противовъзпалителен  ефект, стимулират се регенеративните процеси в кожата, подкожието и тъканите. Той е един от малкото, подпомагащи отока в мастната тъкан, където се получават и сраствания. Ценен е за центъра, тъй като все повече пациенти са с отстранени лимфни възли след различни интервенции и организмът се нуждае от подпомагане при ломфооттока и от дрениране. Проблемът освен естетически, може да е свързан и със значителна болка.

Намеренията ни са да закупим и апарат за вкарване на колаген в организма – магнитофореза. С него се избягва ползването на инжекционната форма, която е болезнена, а и въздействието е на повече от три сантиметра дълбочина. Получава се едно „обливане” на ставата. Процедурата е ефективна и щадяща, обясни д-р Съботинова. Тя припомни, че през последните години Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина във Велико Търново е инвестирал в модерна апаратура повече от 80 хиляди лева. Това го прави предпочитан в лечебния процес както за пациенти от общината, така и от други региони на страната.

„За съжаление все още Здравната каса заплаща изключително малко за физиотерапевтични процедури. Не се включва труда, себестойността на апаратурата, комфорта, отоплението. Затова пациентите трябва да знаят, че „с направление” не винаги означава безплатно, тъй като има и ръчен труд, често и скъпи консумативи. Затова да не се изненадват, когато им се поиска доплащане, коментира още д-р Румяна Съботинова.