Култура

Sofia MENAR Film Festival ще гостува във Велико Търново

В продължение на три месеца в различни дни в клуб ТАМ  публиката ще се запознае с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Включени са и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и обичаи на етническите групи, които обитават земите им. Първата прожекция е на 23 януари на филма „Пастаряни“. На 6 февруари е „Под конвой из света“, през март ще бъде излъчен „Затвор за душата“. През април са две прожекциите – на 2-ри „Безгрижие“ и на 23-ти „Гастрольорът“.

Всички филми са с начален час 19.30 часа. 

ПРОГРАМАТА:

23 Януари | „Пастаряни“ | Иран (2019) 91 мин.
Режисьор: Сохейл Мовафах

Предстои да бъде обявен най-добрият ресторант в Техеран. Двата основни претендента са луксозен италиански ресторант и малко семейно ресторантче, което предлага традиционни ирански специалитети. Нищо няма да спре амбициозната собственичка на „Паста и пица” да смрази усмивката на малкия Хушан и любимата му баба, горди собственици на „Торандж”.

6 Февруари | „Под конвой из света“ | Великобритания (2017) 61 мин.
Режисьори: Ребека Марш, Максимилиан Уайт, Жоел Шевалие, Ричард Матюс

Група авантюристи жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

5 Март | „Затвор за душата“ | Казахстан (2018) 90 мин.
Режисьор: Хуат Ахметов

Старият Агатай е свикнал със самотата и вярва, че „тялото е затвор за душата, а смъртта – неин освободител“. Той от години живее сам, без жена, деца и близки, в компанията на природата и спомените от миналото. Заобиколен от безкрайната степ, Агатай отговаря за метеорологичната станция на хълма. Един ден всичко се променя, когато старецът намира при станцията малкия Нуни: 8-годишно сираче, избягало от близкото сиропиталище.

2 Април | „Безгрижие“ | Иран (2019) 100 мин.
Режисьор: Мехди Фард Гадери

На сутринта след бляскава сватбена церемония, булката открива, че младоженецът е изчезнал. Никой не го е виждал след като двамата са се усамотили в брачното ложе. Булката, майката на младоженеца, сестра му и нейният любим, който се е самопоканил на сватбата, започват да издирват младежа. Много скоро се оказва, че между стените на луксозното имение са скрити множество тайни.

23 Април | „Гастрольорът“ | Египет (2019) 86 мин.
Режисьор: Адолф Ел Асал

Егепитски DJ заминава за Брюксел, за да участва в международен музикален фестивал. По пътя от летището полицията в Люксембург го арестува, защото няма документи в себе си. Властите са убедени, че това е поредният бежанец, който трябва да бъде настанен в бежански център и депортиран обратно в родината си. DJ Скараб обаче е готов на всичко, за да спечели голямата награда на фестивала от 100 000 евро и да докаже на баща си, че и музиката може да носи пари.

Цена на билет 4лв.