Култура

„Outhentic”: Българският фолклор има много потенциал за развитие и смесване с различни стилове

„Фолклор на кръстопът” се казва проектът, с който българската група „Outhentic” гостува във Велико Търново утре. Мястото е Камерната зала на читалище „Искра”, часът – 18, а входът – свободен. За трети път музикантите се изявяват в старата столица. „Обичаме много Велико Търново, това е един от любимите ни градове! Подготвили сме наистина интересна програма, с гост-музиканти Стоян Янкулов и Борислав Илиев”, споделиха за предаването „Арт кафе” на Общинското радио Живко Василев и Райна Василева от „Outhentic”.

Световната музика на едно място събира бандата, създадена през 2012 година. Ако ви е интересно как може да звучи симбиозата между български фолклор, келтски, ирландски и финландски мелодии, как върви народната музика в компания с джаз, фънк и груув – посещението на събитието е задължително. Утре музикантите ще изпълнят за първи път пред публика и някои от пиесите, включени в предстоящия нов албум на „Outhentic”. В тях ще чуем добре познатия им стил, към който обаче има и нови, различни елементи. „Българският фолклор има много потенциал за развитие и за смесване с различни стилове. Тайната е да го смесиш така, че да не изгубиш автентичността. Важно е да познаваме добре различните стилове”, допълниха музикантите.

Начинът, по който работят те, е на пръв поглед лесен – чуват дадена песен, сядат и обсъждат един с друг дали е удачно да я преобразят през своята призма. Всеки дава идеи, а нещата, споделят Живко и Райна, се случват по естествен начин.

„Outhentic” се приемат еднакво добре както у дома, така и в чужбина. И въпреки че пеят само на български език, където и да отидат, биват разбрани с лекота. Преподавали са български фолклор на певци от Кения и Индия, на ирански гъдулар и индийски перкусионист.  Приемат ги топло и с уважение към българския фолклор, въпреки че не разбират езика. Музиката обаче се усеща от раз. „По този начин търсим вдъхновение един от друг”, допълниха от „Outhentic”.

Събитието във Велико Търново се организира с финансовата подкрепа на Общината в болярския град.