Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.78941 BGN
1 GBP = 2.31533 BGN
Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Добавена: 15.05.2013г.


Възстановената екопътека до Преображенския манастир официално ще бъде открита на 19 май. Участниците в похода ще тръгнат в 9 часа от площад „П.Р.Славейков” във Велико Търново през квартал „Варуша” и връх „Картала” до първия водопад. Откриването ще започне от 10 часа, информират организаторите от ТД „Трапезица-1902”  .
        Миналата година по идея на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа „Божур” през манастира „Света Троица” и до Арбанаси през Ксилифор.
        Инициативата се реализира със събрани от Коледния благотворителен бал на ТД „Трапезица-1902” средства. Туристите подкрепи ДП Горско стопанство „Болярка”и местни фирми. Положени бяха и над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ „Васил Левски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. С общи усилия тази година по маршрута до Преображенския манастир се възстановиха кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове,   труднодостъпните места – с парапети и стъпала.
         Екопътеката е изградена през 2001 година от Туристическо дружество „Трапезица-1902” по проект на училищния клуб по туризъм „ТУР-2000” при ОУ „Бачо Киро”във Велико Търново.
           Откриването на екопътеката до Преображенския манастир се съчетава с втория маршрут от пролетния етап на кампанията "Движи се и победи".
 
 
 
Даниела Лазарова 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Навършват се 93 години от основаването на „Етър”
Добавено: 24.04.2017г. 

Цветя на паметната плоча на ФК „Етър“ ще бъдат положени днес пред Факултета по изобразително изкуство в центъра на Велико Търново. Днес се навършват 93 години от основаването на великотърновския футболен клуб.

48 деца учиха тенис на корт безплатно
Добавено: 29.07.2010г. 

За трета поредна година треньорите на тенис клуб “БАРС” проведоха занимания с ученици от 1 до 12 клас по програмата “Спорт за децата в свободното време”. 48 ученици от 1 до 12 клас участваха в обучението, което се проведе през пролетната ваканция и през месеците юни и юли,