Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7396 BGN
1 GBP = 2.26492 BGN
Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Добавена: 15.05.2013г.


Възстановената екопътека до Преображенския манастир официално ще бъде открита на 19 май. Участниците в похода ще тръгнат в 9 часа от площад „П.Р.Славейков” във Велико Търново през квартал „Варуша” и връх „Картала” до първия водопад. Откриването ще започне от 10 часа, информират организаторите от ТД „Трапезица-1902”  .
        Миналата година по идея на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа „Божур” през манастира „Света Троица” и до Арбанаси през Ксилифор.
        Инициативата се реализира със събрани от Коледния благотворителен бал на ТД „Трапезица-1902” средства. Туристите подкрепи ДП Горско стопанство „Болярка”и местни фирми. Положени бяха и над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ „Васил Левски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. С общи усилия тази година по маршрута до Преображенския манастир се възстановиха кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове,   труднодостъпните места – с парапети и стъпала.
         Екопътеката е изградена през 2001 година от Туристическо дружество „Трапезица-1902” по проект на училищния клуб по туризъм „ТУР-2000” при ОУ „Бачо Киро”във Велико Търново.
           Откриването на екопътеката до Преображенския манастир се съчетава с втория маршрут от пролетния етап на кампанията "Движи се и победи".
 
 
 
Даниела Лазарова 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Министър Кралев открива новият спортен комплекс „Балкан Арена”
Добавено: 31.03.2016г. 

На 7 април ще бъде открит новият спортен комплекс „Балкан Арена”, гр. Велико Търново. Лентата на новият комплекс ще бъде срязана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Стадионът в квартал „Картала” вече е завършен. Компаниите, които участват в изграждането, са „Лактима Балкан”, „Политрейд Кънстръкшън” и “Шугър Импекс

„Локомотив” ГО приема „ЦСКА” в Горна Оряховица
Добавено: 08.12.2016г. 

След повече от 20 години Горна Оряховица приема футболна среща от елита. Железничарският град ще домакинства двубоя между Локо (ГО) и ЦСКА (София) на обновения си стадион на 11 декември, неделя, от 15 часа