Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.81972 BGN
1 GBP = 2.26409 BGN
Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Добавена: 15.05.2013г.


Възстановената екопътека до Преображенския манастир официално ще бъде открита на 19 май. Участниците в похода ще тръгнат в 9 часа от площад „П.Р.Славейков” във Велико Търново през квартал „Варуша” и връх „Картала” до първия водопад. Откриването ще започне от 10 часа, информират организаторите от ТД „Трапезица-1902”  .
        Миналата година по идея на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа „Божур” през манастира „Света Троица” и до Арбанаси през Ксилифор.
        Инициативата се реализира със събрани от Коледния благотворителен бал на ТД „Трапезица-1902” средства. Туристите подкрепи ДП Горско стопанство „Болярка”и местни фирми. Положени бяха и над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ „Васил Левски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. С общи усилия тази година по маршрута до Преображенския манастир се възстановиха кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове,   труднодостъпните места – с парапети и стъпала.
         Екопътеката е изградена през 2001 година от Туристическо дружество „Трапезица-1902” по проект на училищния клуб по туризъм „ТУР-2000” при ОУ „Бачо Киро”във Велико Търново.
           Откриването на екопътеката до Преображенския манастир се съчетава с втория маршрут от пролетния етап на кампанията "Движи се и победи".
 
 
 
Даниела Лазарова 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Четири шампионски титли грабна плувецът Антъни Иванов от клуб „Етър”
Добавено: 22.06.2010г. 

Четири титли – на 100 м бътерфлай, 200 м съчетано плуване, както и на 100 м и 200 м свободен стил, завоюва възпитаникът на плувен клуб „Етър” – Велико Търново Антъни Иванов. Медалите плувецът грабна по време на държавното първенство „Весел делфин”, провел се във Варна.

Посрещаме колоездачите от Международната обиколка на България
Добавено: 17.09.2010г. 

60 – ата Международна колоездачна обиколка днес ще премине през територията на областта и по улиците на Велико Търново. Очаква се пробегът да влезе на територията на региона около 10, 30 ч. до село Камен. Обиколката ще продължи през Стражица, откъдето ще излезе на главен