Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.85615 BGN
1 GBP = 2.30477 BGN
Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Официално откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Добавена: 15.05.2013г.


Възстановената екопътека до Преображенския манастир официално ще бъде открита на 19 май. Участниците в похода ще тръгнат в 9 часа от площад „П.Р.Славейков” във Велико Търново през квартал „Варуша” и връх „Картала” до първия водопад. Откриването ще започне от 10 часа, информират организаторите от ТД „Трапезица-1902”  .
        Миналата година по идея на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа „Божур” през манастира „Света Троица” и до Арбанаси през Ксилифор.
        Инициативата се реализира със събрани от Коледния благотворителен бал на ТД „Трапезица-1902” средства. Туристите подкрепи ДП Горско стопанство „Болярка”и местни фирми. Положени бяха и над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ „Васил Левски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. С общи усилия тази година по маршрута до Преображенския манастир се възстановиха кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове,   труднодостъпните места – с парапети и стъпала.
         Екопътеката е изградена през 2001 година от Туристическо дружество „Трапезица-1902” по проект на училищния клуб по туризъм „ТУР-2000” при ОУ „Бачо Киро”във Велико Търново.
           Откриването на екопътеката до Преображенския манастир се съчетава с втория маршрут от пролетния етап на кампанията "Движи се и победи".
 
 
 
Даниела Лазарова 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Савина Ганчева, треньор на шампионите от „Етър Елит”: „Ще работим двойно, за да задържим позициите си”
Добавено: 14.11.2016г. 

Ансамбълът на „Етър Елит“ (Велико Търново) със старши треньор Савина Ганчева стана шампион на държавното първенство категория „Елит“ в Бургас. Мария Ангелова, Йоана Енчева, Деница Друмева, Ралица Николова и Ивена Коджейкова

Даниел Панов връчи златните медали от Купа България на хандбалистките от „Етър 64”
Добавено: 30.03.2015г. 

Кметът на Велико Търново прие трите отбора на хандбалистките от „Етър 64”. На церемония в Общината Даниел Панов връчи на жените и девойките старша възраст златните медали от турнира за Купата на България. Президентът на клуба Атанас Атанасов, старши треньорът Йонка Ганчева и колегите й Даниела Александрова, Соня Богданова и Мирослава Кънчева – Колева, директорът на Спортното училище Снежина Михова