Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.84512 BGN
1 GBP = 2.77975 BGN
Съкровището на Големаните в постоянна експозиция от 22 март

Съкровището на Големаните в постоянна експозиция от 22 март

Добавена: 20.03.2013г.Златото на траките ще бъде представено в мащабната експозиция „Тракийският династ от с. Големаните – XV в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр.” на празника на Велико Търново, 22 март. В 10 часа ремонтираната зала на Археологическия музей ще събере около хиляда експоната – накити, тоалетни принадлежности, въоръжение. Интерес предизвиква гробната камера, в която е бил положен погребаният мъж. Около гробницата ще бъдат подредени и символите на властта, съпътстващи владетеля в края на житейския му път. Тракийското съкровище на Големаните е една от най-атрактивните експозиции на Регионалния исторически музей. Тя ще остане за постоянно в културната институция. Съкровището е разкрито през 1991 година от директора на музея – археолога Иван Църов.
„Виждайки тази гробница, ние виждаме живите траки. За тях смъртта не е нещо плашещо. С това съкровище ние ставаме свидетели на шифъра на траките”, каза за Общинската информационна агенция етнологът Валентин Деневски. По думите му, погребаният е съпътстващ владетел на по-голямо царство. „Контролирал е най-натоварената пътна артерия и в момента – прохода Хаинбоаз. Цялата местност и тогава, в началото на IV в. пр. Хр., е била много оживена. Траките подлагат инсигниите на властта в гробниците си. Смята се, че този династ е последният голям владетел по нашите земи”, подчерта Деневски.
Важно е хората да имат подготовка за това, което ще видят, допълни историкът. „Най-важната находка от съкровището е златният пекторал – нагръдна пластинка, направена специално за погребална цел. Както се изразява един руски изследовател, това е „паспорт към рая, пътуване към отвъдното”. Това е еквивалент на Египетската книга на мъртвите. Сред символите, които се открояват, са 24 змии в движение. Интересно е, че в центъра му е оставено празно място, където се образува кръг от десет змии, които пазят сакралното пространство вътре”, каза още Валентин Деневски.
Според етнолога всеки посетител, виждайки тези артефакти, ще забрави, че те са златни, и ще помисли за посланието, което носят. „И нека, когато гледаме това нещо, не ни притеснява фактът, че не сме траколози. Всеки един от нас може да стане откривател и да разбере тракийското мислене. Защото траките са тук, при нас”, заяви още Деневски.
Съкровището от Големаните включва въоръжение, накити и съдове, които са били заключени в трезор заради високата си стойност. Гробната камера в естествени размери ще бъде експонирана в една от залите на музея. В нея ще бъдат изложени и всички гробни дарове на погребания.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Ива Ангеличева на конкурс в Холивуд. От днес стартира акция за набиране на средства
Добавено: 07.05.2012г. 

16-годишната Ива Ангеличева от Естрадно студио „Румина” при Военния клуб във Велико Търново извоюва правото да представи България на престижния Световен шампионат на сценичните изкуства в Холивуд (САЩ), който ще се проведе от 6 до 15 юли 2012 г. Това се случи след завръщането на момичето от Международния конкурс „Евро старс фестивал” в Малта.

Започва фестивалът за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music”
Добавено: 10.08.2015г. 

Тази вечер стартира шестото издание на фестивала за класическа камера музика „Arbanassi Summer Music”- В своеобразна концертна зала ще се превърне средновековният храм „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Акустиката в църквата и автентичните стенописи правят обстановката уникална и неповторима. Първата концертна вечер включва творбите: „Ricercar a 6” /from “The musical offering”/ на Йохан Себастиан Бах; “On an overgrown path” (selection for wind quintet) и „Mladi for wind sextet” на Леош Яначек; “Three sketches for wind quintet” на Добринка Табакова.