Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7441 BGN
1 GBP = 2.26034 BGN
В лекция обясниха основните правила на играта „ГО”

В лекция обясниха основните правила на играта „ГО”

Добавена: 21.09.2012г.Лекция, разясняваща основните принципи на китайската игра „ГО” организираха тази сутрин в Регионалния пресклуб на Българската телеграфна агенция Огнян Захариев и Валерия Генчева. И двамата са запалени по логическото занимание, създадено приблизително преди 4 300 години и често сравнявано с шаха. „Приликите са, че имаш тактика и стратегия в двете игри. За разлика от шаха обаче, тук имаме територия и който има повече територия, той печели. В „ГО” нямаш определени фигури с определено значение. При тази игра всяко камъче на дъската може да бъде цар и пешка по едно и също време. За разлика от шаха, където се започва с белите, тук стартираме с черните. При „ГО” мястото на фигурите е на пресечните линии на дъската. Камък, който веднъж е поставен на дъската, може да се отстрани само ако е обграден от всички страни.  Който събере повече камъчета, той печели. В повечето случаи разликата между единия и другия играч е близка. Правилата са изключително прости и са се запазили такива през всичките тези години”, коментира за Общинската информационна агенция Валерия Генчева.
Основният проблем, свързан с играта „ГО” и нейното популяризиране, е цената на комплекта. Друг момент, който затруднява играчите, е тежестта на дъската и камъните, добавиха Огнян и Валерия. Те споделиха, че през декември месец предстои провеждането на  Шестото издание на "ГО е игра за силни характери" във Велико Търново.
 

Олга Карова
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Краси Балъков е сред най-великите плеймейкъри в света
Добавено: 27.01.2017г. 

Легендата на българския футбол Красимир Балъков попадна в престижна класация. Той бе поставен сред 15-те най-велики плеймейкъри в историята на световния футбол. Класацията е направена от португалско издание и е озаглавена “10 най-добри с номер 10”. Бала е поставен във втората десетка,

С незабравими преживявания се завърнаха участниците в Международната туристическа регата по Дунав
Добавено: 16.07.2010г. 

Приключи първият етап на Международната регата по Дунав, в която се включиха петима представители на ТД”Трапезица 1912” във Велико Търново. Заредени с много емоции и настроение се завърнаха Боряна Иванова, Светлана Георгиева, Нели Войнова, Ангел Нейков и Милен Джановски.