Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7396 BGN
1 GBP = 2.26492 BGN
Актьорът от „Под Прикритие” Ивайло Захариев за ролите си на сцената и екрана

Актьорът от „Под Прикритие” Ивайло Захариев за ролите си на сцената и екрана

Добавена: 17.03.2012г.

Младото дарование Ивайло Захариев, който стана популярен с образа на Мартин в сериала „Под прикритие”, се превъплъщава в ролята на Лазар Глаушев в „Железния светилник”. Това е най-новото заглавие на МДТ „Константин Кисимов”, под режисурата на Димитър Шарков. Ивайло Захариев е роден е в София през 1984 г. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. До 2011-а е член на трупата „Мим Арт”. Снима се във филма „Номер едно” на Атанас Христосков, който печели голямата награда на фестивала „Златна роза” във Варна.
 
 

Ивайло, кога получихте поканата да играете в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и защо приехте точно на търновска сцена да се изявите?

Говорих преди три-четири седмици с режисьора Димитър Шарков. Видяхме се и той ми разказа за своята представа за „Железния светилник” и как иска да се получи. Допадна ми, че иска да използва съвременни форми, да направи нещо неочаквано. Той иска да погледне не революционната идея в представлението, а в човешката душа на всеки от героите. Точно това ме привлече.
Героят Ви Лазар Глаушев се бори за изконните ценности. Вие като личност имате ли прилики с него?

О да, определено! Той има една реплика, че на народа му е слаба вярата. Този призив някак си ми допадна много, понеже откривам и в себе си това желание да провокирам хората да вярват малко повече. Да се надяват малко повече в Бог.
Смирението и вярата ли са пътят към един по-добър свят?

Доста важна част от пътя е смирението, но вярното смирение. Не примирението, не човек това да бъде сгушен, скрит, смачкан. А да знае какви са неговите достойнства, да знае къде е воден и да дава най-доброто от себе си.
Какво давате Вие от себе си в образа на Лазар?

Още сме в търсене, честно казано. Репетициите са доста интензивни. Снощи до късно репетирахме. В течение на работата изскачат доста интересни неща. Можем да експериментираме с човешките възможности,  това до колко дълбоко стигат някои случки и как се изваждат от човешката душа.
Как успяхте да се превъплътите в тази роля? Какво по-различно има между Лазар в представлението и Лазар в книгата?

Различното… Това ще е леката крайност, стигаща почти до лудост. Не буквалното, но крайно желание за това да се запази българското в града. Това е една доста интересна крайност, която в момента изследваме в репетициите си.
Имахте ли възможност да гледате представление на търновската трупа?

Да, гледах „Декамерон”. Засега не съм успял да отделя време за други представления.
Как успявате да комбинирате всички начинания, с които сте се захванали?

Засега успявам, но се надявам да не ми дотежи с времето. В момента репетициите са в период, в който имам достатъчно време за театър и точно това представление. Другите неща са оставени малко на заден план.
На Великден Ви предстои и театрална, и кинопремиера. Разкажете ни малко за втората.

Филмът се казва „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на режисьора Георги Костов. Надявам се това да бъде един успешен криминално-комедиен филм. В него се разказва за момче, което се забърква с мафията. Трябва да им връща много пари и да ги намери. Цялото действие на филма се върти около търсенето им. Режисьорът по много интересен начин разказва цялата случка. В началото се опита да го направи малко в стил „Гай Ричи”. Радвам се, че е тръгнал отнякъде, но после намери своята трактовка. Направил е нещо повече от това да копира. Истината е, че снимахме този филм преди две години, когато въобще не очаквах, че ще участвам в „Под прикритие”. Радвам се, че във филма го има този сблъсък, лавиране между закона и това да се движиш на ръба на възможностите.
В момента тече кастинг за нов герой в третия сезон на „Под прикритие”. Вие с какъв тип актьор бихте искали да си партнирате?

Ще ми се актьорът да е уверен в себе си. Според мен това е най-важното. Сигурен съм, че сценаристите ще напишат хубава роля за него. Ако не успее да си повярва, че е на правилното място, това би го саботирало. Ще ми се героят му да е ексцентрик. Но не знам, не съм се запознавал със сценария на този сезон към момента.
Как се чувствате в ролята на Мартин и как започнаха нещата със сериала?

Нещата започнаха с кастинг от три кръга, с разговори с режисьорите, сценаристите. За героя и историята. Започнахме да изграждаме образа и цялата случка около началото на първия сезон. Нещата тръгнаха. Когато е поставена една добра основа, някак си е лесно всичко да се построи нагоре.
Чувствахте ли се уверен в началото на снимките?

Не ми се беше случвало да снимам на такива бързи обороти. В телевизията нещата стават мигновено. Но усетих, че имам подкрепата на своите по-опитни колеги и успях да придобия по-голяма увереност. Това са Мариян Вълев, Владо Пенев, Захари Бахаров, Михаил Билалов. Това са актьори, които са една школа за мен. Благодарен съм и на режисьорите, които са ми помагали.
На какво се дължи този успех на сериала?

Доброто качество на заснемане. Операторите и техниката са много добри. Техническият екип е на много високо професионално ниво. Както и много добрият кастинг – говоря за другите колеги. За мен някой друг да каже (усмихва се).  Всеки един от героите – дали мафиотите, или полицаите, си тежи добре на мястото. Мисля, че на това се дължи успехът на „Под Прикритие”.  Освен това някои случки, обири, схеми са взети от реалния  живот.
Имат ли прототипи образите на Куката, Джаро, Косъма?

Има прототипи на някои от героите, да, но то е било начално. Това е като едно семенце, което актьорът сам е развил. Защото ситуациите се сменят. Така се сътворяват нещата.
Кой беше последният български филм, който Ви направи силно впечатление?

Последният филм, който гледах, беше „Аве”. Нямам думи колко впечатлен останах от него. „Стъпки в пясъка” също много ми хареса. Опитвам се да следя българското кино. Там се появяват такива шедьоври, които човек не е очаквал, че може да види на българския екран.
Какво Ви предстои оттук насетне?

Имам желание да участвам в отделни проекти. Затова не съм на щат никъде. Искам да избирам своите участия и да мога да отделям време и за снимане. Ще ми се да бъда отдаден само на едно нещо и да го правя по най-добрия начин.
 
Олга Карова
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Сергей Бобров: „Балетът и операта са моят живот”
Добавено: 04.08.2016г. 

Сергей Бобров е главен художествен ръководител на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, заслужил артист на Русия. Удостоен със званието за цялостната си творческа дейност като балетист и хореограф-постановчик. Сергей Бобров гастролира със свои постановки в цял свят

Текстове на Висоцки и Пушкин в новия албум на „Епизод”. Музикантите гостуват на Велико Търново в събота
Добавено: 13.03.2013г. 

Своя най-нов албум, наречен „Моята молитва” ще представят музикантите от рок група „Епизод” във Велико Търново. На 16 март, събота, от 19 часа, те ще се срещнат с любимата великотърновска публика в читалище „Надежда”. Албумът им се състои от десет композиции.