Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.54087 BGN
1 GBP = 2.47292 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Маски от Карнавала във Венеция представиха в Художествена галерия „Борис Денев”
Добавено: 18.03.2011г. 

Експозицията „Маски във Венеция” гостува във Велико Търново по повод 22 март, празника на града. Тя бе открита днес в Художествена галерия „Борис Денев”. Изложбата съдържа 58 фотоса на едни от най-изявените италиански фотографи – Джани Авезани, Дино Бачоло, Ренато Греко,

От днес детските градини работят по график. Влагат 60 000 лв. за частичен ремонт в заведенията
Добавено: 04.07.2011г. 

От днес детските градини работят по график. През месец юли за посещение са отворени “Ивайло”, “Слънце”, “1 Юни”, “Райна Княгиня”, “Ален Мак” и “Пролет”. През август малчугани ще приемат “Евгения Кисимова”, “Здравец”, “Соня”, “Рада Войвода”, “Иванка Ботева” и ОДЗ “Св. св. Кирил и Методий”,