Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.74316 BGN
1 GBP = 2.26335 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Ново! Местна наредба ще регламентира организацията и дейността на детските ясли на територията на община Велико Търново
Добавено: 11.09.2013г. 

За пръв път с наредба ще бъде регламентирана организацията и дейността на детските ясли на територията на община Велико Търново. Документът е нов за местната уредба, а общинският център е единствен в страната с подобен норматив. „На национално ниво има наредба на Министерството на здравеопазването, приета през 2008 г., но през последните четири-пет години в този вид законодателство има много промени. Навлязоха и много допълнителни наредби, които определят храненето на децата до 3-годишна

От 22 януари могат да бъдат плащани общинските данъци и такси
Добавено: 21.01.2013г. 

От утре, 22 януари (вторник) всички граждани на общината ще имат възможност да заплатят дължимите местни данъци и такси, информират от пресцентъра на администрацията във Велико Търново.