Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.46187 BGN
1 GBP = 2.46699 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Купа и благодарствено писмо получи кметът Румен Рашев
Добавено: 08.04.2010г. 

Купа и благодарствено писмо получи кметът д-р Румен Рашев. Отличията бяха връчени от председателя на автомобилния клуб “Етър Рейсинг” Димитър Стефанов за съдействието на общината при провеждането на първия кръг от републиканския шампионат на затворен маршрут “СВА Писта Велико Търново”.

С проект за над 4 млн.лв. общината подобрява енергийната ефективност в училища и детски градини
Добавено: 13.01.2011г. 

Над 4 милиона лева е стойността на проекта “Модернизация на образователната инфраструктура чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност”, по който ще работи община Велико Търново. Средствата ще дойдат по Оперативна програма “Регионално развитие”, като 15 % от тях ще са собствен принос на общината.