Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.41378 BGN
1 GBP = 2.37387 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Велико Търново се побратимява с град от Австрия
Добавено: 14.03.2012г. 

Европейските столици на културата Грац и Линц в Австрия могат да бъдат следващите градове, с които ще се побратими старата столица. Това стана ясно след проведената среща между извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия в България Герхард Райвегер и кмета на Велико Търново Даниел Панов. На брифинг днес градоначалникът сподели своята дългогодишна идея

Кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата обединява празничните прояви за 22 март
Добавено: 13.03.2014г. 

Партньорите на Велико Търново, кандидати за европейска столица на културата от Италия, са поканени и ще присъстват на празника на старата българска столица – 22, март, съобщи пред журналисти зам.-кметът на Общината Ганчо Карабаджаков. Проявите ще наблюдават гости от Равена, Матера, Лече, Перуджа, Сиена, Каляри и Бергамо. „Освен че ще видят как празнуваме, ще имаме срещи с тях, на които ще обменим опит в подготовката за завоюване на престижната титла”, каза Карабаджаков.