Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.74332 BGN
1 GBP = 2.53978 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Готова е Наредбата за вътрешния ред и организацията на работа в приют за безстопанствени кучета на Община Велико Търново
Добавено: 20.04.2015г. 

Наредба за вътрешния ред и организацията на работа в приют за безстопанствени кучета на Община Велико Търново ще бъде приета на предстоящото заседание на Великотърновския общински съвет на 30 април. Документът регламентира начина на приемане, отглеждане и предоставяне за осиновяване на безстопанствените животни; грижите,

Община Велико Търново е поканена за пилотна в мащабен социален европейски проект
Добавено: 19.08.2014г. 

Община Велико Търново да е пилотна по проект за създаване на нови стандарти и нормативна уредба в социалните услуги у нас одобри постоянната комисия по здравни дейности към Великотърновския общински съвет. Водеща организация в тригодишните дейности, за които ще се кандидатства директно пред Европейската комисия ще е Агенцията за социално подпомагане. Партньори ще й бъдат Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите.