Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.85229 BGN
1 GBP = 2.33017 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Велико Търново може да си партнира с градове в Армения и Хърватия и с район в унгарската столица Будапеща
Добавено: 20.11.2012г. 

Велико Търново да установи партньорски отношения с район Зугло в унгарската столица Будапеща, със Задар в Република Хърватия и с град Ечмиадзин в Република Армения, предлага кметът на общината Даниел Панов. Желанието за сътрудничество със Зугло е заявено и от българското самоуправление в местния парламент на района.

Освобождават от длъжност управителя на „Инвестстрой-92”, дружеството до конкурс поема жена
Добавено: 20.05.2014г. 

Договорът на инж. Николай Тачев като управител на общинското търговско дружество „Инвестстрой-92” изтича на 05 юни 2014 година. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия към местния парламент по нормативно-правна уредба. В Комисията е внесен проект за решение от кмета на общината за прекратяване на договора за управление на едноличното дружество с инж. Тачев