Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.54501 BGN
1 GBP = 2.47981 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Вторият футболен турнир за деца в неравностойно положение организират от фен клуба на Манчестър Юнайтед
Добавено: 01.06.2011г. 

Вторият футболен турнир за деца в неравностойно положение ще се проведе на 3, 4 и 5 юни на стадион „Арена” в село Самоводене. Това заявиха на пресконференция днес от фен клуба на Манчестър Юнайтед в старата столица. Финалът ще бъде на 5-ти юни. Победителят при по-големите ще играе за супер-купата срещу републиканския шампион

С оргинална изложба Велико Търново отбелязва 1330 години българска държава
Добавено: 29.11.2011г. 

С мащабна изложба в Художествената галерия “Борис Денев” старата столица ще отбележи 1330 години от създаването на българската държава. Събитието е по инициатива на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и се открива на 1 декември – четвъртък, от 17,30 ч.