Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.56679 BGN
1 GBP = 2.45924 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Два вида талони за паркиране и престой във Велико Търново
Добавено: 09.06.2010г. 

Два вида талони за паркиране и престой на МПС във Велико Търново се очаква да утвърди Общинският съвет. Единият вид е за 30 минути, на цена 0,50 лв., а другият е за един час и ще струва 1,00 лв. След гласуване на вида, дизайна и таксата

120 години празнува читалище „Светлина” във Велчево
Добавено: 02.06.2012г. 

120-годишнината от основаването на читалището във Велчево ще отбележат жителите на селото. Проявите по повод юбилея започват днес /2 юни/ от 19.30 часа в центъра на населеното място. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на патрона на селото Велчо Атанасов Джамджията и на паметните плочи на загиналите във войните велчовчани, информира Иванка Маринова, организатор читалищна дейност. Тържеството ще продължи с литературно-музикална програма в