Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.80694 BGN
1 GBP = 2.73199 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Четвъртокласници от ОУ „П.Р.Славейков” се срещнаха и разговаряха с кмета Даниел Панов
Добавено: 30.05.2013г. 

Ученици от четвърти клас на ОУ „П.Р.Славейков” се срещнаха с Даниел Панов. Децата участват в дейностите по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”. В рамките на проекта децата посещават клуб „Светско поведение”, в който ученици от четвърти клас придобиват знания и умения за това как да се държат на обществени места, получават адекватно социално възпитание и активна гражданска позиция.

Променят движението заради туристическото изложение
Добавено: 14.04.2010г. 

От 18 ч. в петък – 16 април, временно затворени за движение ще бъдат улиците “Васил Левски” - от Студентски стол №2, Независимост”, „Стефан Стамболов” и ул. “Иван Вазов”, както и площадите “Цар Асен” и “Велчова завера”.