Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.70979 BGN
1 GBP = 2.48013 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Пролетно почистване и реге очакват великотърновци в съботния ден
Добавено: 08.04.2011г. 

Пролетно почистване около река Янтра, в района на Конниците и Художествената галерия „Борис Денев“ ще се проведе във Велико Търново на 9 април от 10 часа. Началото на инициативата ще бъде дадено на хълм Боруна. За почистването във Велико Търново чувалите, ръкавиците и извозването на боклука са осигурени Община Велико Търново.

300 четириноги кастрирани в акцията на „Читири лапи”
Добавено: 16.04.2013г. 

306 животни са обработени от екип на фондация „Четири лапи” на територията на община Велико Търново за три седмици. 186 са кастрираните кучета, 116 са кастрираните котки, три животни са лекувани от различни болести и травми, едно куче е ваксинирано и обезпаразитено. Това отчете днес пред журналисти д-р Марина Иванова, от неправителствената организацията.