Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.56167 BGN
1 GBP = 2.49389 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Настоящ хотел трябвало да бъде детски дом по дарителска воля
Добавено: 25.03.2010г. 

Настоящ хотел във Велико Търново е трябвало да бъде, по дарителска воля, детски дом. Това съобщи днес общинската съветничка от БСП Роза Мишева. Става дума за хотелът на нейния независим колега Богдан Ковачев, построен върху терена на бившата детска ясла “Детски свят”.

Увеличаване на средствата по „Местни инициативи“ през 2014 година обеща кметът Даниел Панов
Добавено: 20.12.2013г. 

Работна среща с кметовете на кметства и кметски наместници на територията на общината проведе кметът инж. Даниел Панов. В навечерието на Рождество Христово и Нова година Панов благодари на всички за добрата успешна и ефективна съвместна работа при управление на населените места. Той благодари за успешната реализация на проектите в населените места и за извършените благоустройства.