Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.73236 BGN
1 GBP = 2.28565 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Даниел Панов и 200 служители на община Велико Търново чистиха града
Добавено: 04.06.2016г. 

За поредна година Велико Търново се включи активно в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно”, която се проведе в цялата страна. Кметът Даниел Панов и близо 200 служители от общинската администрация събраха над 120 чувала с отпадъци. Те се разпределиха в

„Сървайвър – Ксилифор -2010” организират за децата от “Пеньо и Мария Велкови”
Добавено: 31.03.2010г. 

„Сървайвър – Ксилифор -2010” организира сдружение “ЗОВ Великобритания” за децата от търновския дом „Пеньо и Мария Велкови”. Приключението ще се проведе на 1 и 2 април в местността „Ксилифор”. Инициативата се подкрепя от община Велико Търново и Сдружение „ОКСАБ – 2006” - Горна Оряховица и е в рамките на програмата за дейността на „Мобилен център за работа с деца, лишени от родителски грижи” за 2010г.