Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7299 BGN
1 GBP = 2.61737 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов участва в работата на УС на НСОРБ
Добавено: 28.01.2014г. 

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов участва в заседание на Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България, което се провежда в Правец. Основните моменти в дневния ред на заседанието са отчет за дейността на УС на НСОРБ през 2013 г.; стратегически план на НСОРБ (2014 – 2020); програма за дейността на Националното сдружение за 2014 г. Членовете на Управителния съвет ще отчетат изпълнението на бюджета на НСОРБ за

Младежки клуб ще правят в Килифарево с пари по „Местни инициативи”, гражданското участие е близо 30 хиляди лева
Добавено: 12.06.2012г. 

Младежки клуб ще бъде изграден в Килифарево с пари по програмата „Местни инициативи”. Общата стойност на обекта е 35 345 лева. От тях 7 700 лева са от бюджета на общината по фонда на програмата. Останалата част от средствата, малко над 27 000 лева от финансираното на дейностите, са гражданско участие и доброволен труд, обясни кметът на града Митко Събев.