Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.41696 BGN
1 GBP = 2.37042 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Куче нахапа шестима в Чолаковци, комисия ще решава дали да приспи Бъки
Добавено: 21.07.2010г. 

Куче, нахапало шестима в Чолаковци, бе заловено днес и настанено в приют за животни, научи Общинската информационна агенция. Агресивното животно е заловено, след подаден сигнал от потърпевши. Мястото е било посетено от специалисти на общинския отдел „Екология” и

Ако Управляващият орган не плати плочките пред Царевец, Общината ще си търси парите по съдебен път от фирмата изпълнител
Добавено: 27.06.2013г. 

Ако бъдат наложени финансови корекции от Управляващия орган на безвъзмездната помощ по проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура” в частност за ремонта на площада пред Царевец, Общината ще си търси парите за направените разходи от фирмата изпълнител.