Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.52181 BGN
1 GBP = 2.48675 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Край на отглеждането на домашни любимци по балкони и разхождането им в детски градини и училищни дворове
Добавено: 13.12.2012г. 

Проект на нова Наредба за регламентирано отглеждане на домашни любимци на територията на община Велико Търново е изготвила общинската администрация. Според документа се забранява отглеждането на животни-домашни любимци на открити тераси и балкони на жилищни сгради и в гаражи, както и в общите прилежащи части на етажната собственост без писмено съгласие на живущите.

Момин сбор посрещна Илинден с курбан и първото от десетилетия кръщене
Добавено: 20.07.2014г. 

Храмовият си празник отбеляза днес Момин сбор. В църквата „Св. Илия” служба отслужи отец Славчо, а след нея започна двойната радост на стотината жители на селото - за пръв път от десетилетия на днешния Илинден в Момин сбор се състоя кръщене. Според някои от местните жители тук кръщене не е имало от близо 50 години.