Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.81972 BGN
1 GBP = 2.26409 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Шоуто „Звук и светлина“ с чаша шампанско всеки петък до Коледа
Добавено: 27.11.2013г. 

На чаша шампанско от ВИП площадката ще може да се наблюдава шоуто „Царевград Търнов - звук и светлина“ всеки петък до Коледа. Специалните излъчвания на аудио-визуалния спектакъл ще са на 6-ти, 13-ти и 20-ти декември от 19,00 ч. Те се организират от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ за първи път и ще са на промоционална цена от 20 лева за всеки желаещ да се наслади на атракцията от панорамната

Откриха втори изнесен общински информационен център в сградата на МОЛ-а във Велико Търново
Добавено: 08.07.2013г. 

Изнесен информационен център в МОЛ-а във Велико Търново официално откри днес кметът на общината Даниел Панов. В него гражданите вече ще могат да заплащат местните данъци си и такси. В офиса има и гише, на което ще се извършват и всички останали над 130 услуги, които предлага Общината.