Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7824 BGN
1 GBP = 2.65341 BGN
Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Традиционни и нестандартни мартеници подредиха в библиотеката

Добавена: 20.02.2012г.


За 25-и пореден път дамите от Клуба по битова култура към читалище „Надежда” представят ръчно изработени мартеници в изложба-базар, която откриха днес във фоайето на Народната библиотека във Велико Търново. Традиционната експозиция представя както традиционни мартеници в червено и бяло, така и нови модели в разнообразни цветове, под формата на гривни, колиета и пръстени. Основна фигура в експозицията е пискюлът, но не липсват и мартеници, изобразяващи птички, кошнички с цветя и сърчица.
Всички мартеници, подредени в библиотеката, са ръчно изработени от шестте дами от Клуба по битова култура. „Жените тук са много изобретателни и мисля, че и аз станах като тях. С радост се включвам във всяко мероприятие, организирано от жените. Всяка една от тях си има своите виждания. Аз повече държа на Пижо и Пенда, които са традиционният символ на мартеницата. Освен това всичко правя ръчно. Създавам различни образи, които да бъдат колкото се може по-одухотворени и живи, за да радват повече хорското око. Закичването с мартеница е послание, което никога не е забравено – за здраве, берекет и щастие. То радва и досега младо и старо. Досега нито една традиция не е била толкова устойчива”, коментира за Общинската информационна агенция една от авторките Иванка Стоянова.
Във всяка една своя мартеница баба Иванка слага по усмивка – за да са по-весели притежателите им. Изложбата-базар ще остане във фоайето на библиотеката „П. Р. Славейков” до 1 март.
 
Олга Карова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

На 22 септември : “сините зони” безплатни, ще репатрират коли, спрели на главната улица и в центъра
Добавено: 16.09.2011г. 

По инициатива на кмета на община Велико Търново д-р Румен Рашев “сините зони” за паркиране в Деня на Независимостта - 22 септември, ще бъдат безплатни. За да се улесни процеса за краткотрайно паркиране на автомобили, служители на общинското дружество “Паркинги и гаражи” ще създават необходимата организация

Община Велико Търново спечели проект за популяризиране на продукти от риболов и аквакултури
Добавено: 26.11.2012г. 

Община Велико Търново получи одобрение на проект „Промоция и популяризиране на продукти от риба и аквакултури”. Одобреният от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури ще предостави възможност на общината да популяризира рибата, рибните продукти и продуктите от аквакултури като полезна и здравословна храна.