Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7396 BGN
1 GBP = 2.26492 BGN
Слушат Общинско радио Велико Търново в родния град на Кими Райконен

Слушат Общинско радио Велико Търново в родния град на Кими Райконен

Добавена: 03.02.2017г.Шест месеца е отнело на радиолюбителя Марко Браск от финландския град Еспоо да се свърже с Общинско радио Велико Търново с една едничка цел – да съобщи на екипа, че хваща сигнала на българското радио на 98 мега херца. Браск изпраща, освен снимка на антените в дома си, с които е прихванал излъчването на великотърновската медия, но и звуков файл с автореклама. „Аз приемам тук, във Финландия, предаванията на вашата радиостанция. Да, това е възможно! Сезонните условия в йоносферата способстват УКВ – сигнала да достига до далечни разстояния от предавателя, дори до 2 000 км!” – пише Марко Браск. Той е на 48 години, семеен, с две деца, а хоби са му спорта и радиото. В писмото си до Общинско радио Велико Търново, което излъчва на честота 98 мега херца, Марко обяснява, че е прихванал сигнала на медията на 18 юни 2016 г. и изпраща запис, направен между 19,43 – 19,46 ч. българско време. Изпратеният запис действително е от ефира на великотърновското радио, а проверка в програмата на радиото установи, че Марко се е объркал с един час, но важното е, че е чул джингъла на медията и песента „Не ти ли стига” в изпълнение на Михаела Маринова.
Град Еспоо, където живее Марко, е вторият по големина град и община във Финландия с население от 244 930 души. Разположен е в непосредствена близост до Хелзинки, а в него са родени знаменитите пилоти от Формула 1 Джей Джей Лехто и Кими Райконен.
 
Ето и част от писмото на Марко Браск до Общинско радио Велико Търново :
 
Здравствуйте! Привет из Южной Финляндии!
 
У меня для Вас есть хорошие новости!
Я принимал здесь, в Финляндии, передачу Вашей радиостанции!
 
Да, это действительно возможно! Особые погодные условия в ионосфере могут способствовать распространению УКВ сигнала на дальние расстояния от передатчика, даже до 2000 км!
 
Я принимал сигналы Вашей радиостанции 18 июнь 2016 г. в 19:43 – 19.46 по Болгарский времени на частоте 98.00 МГц.
 
Мне 48 года, я женат, имею двоих детей.
Мои основные увлечения: спорт и дальний прием радиостанций в диапазонах FM и УКВ. Когда позволяют условия распространения радиоволн в этих диапазонах, я пытаюсь принимать радиостанции со всей Европы. Это очень увлекательно, поскольку заранее не известно, из какой страны будет услышан радиосигнал.
 
Для радиоприема я применяю высококачественное приемное оборудование:
-УКВ / FM тюнер Sony XDR-F1HD и связной радиоприемник ICOM IC-8500.
-Антенна – 2 x 8-элементный волновой канал на диапазон FM. (фото)
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Млади, стари и бивш общински съветник на кастинг във Велико Търново за риалити по БНТ
Добавено: 10.01.2012г. 

Над 200 великотърновци се записаха до този момент на първото прослушване за реалити-формата “Кастинг”, което се провежда в Интерхотел Велико Търново. Възрастни и млади, певци и танцьори, бивши учители, настоящи аниматори и много положително и артистично заредени хора се явиха на кастинга за най-новото предаване, което стартира в началото на февруари по БНТ 1.

Спомина се пазителят на ексдепутата Витанов
Добавено: 26.03.2010г. 

Споминало се е таралежчето – талисман на бившият депутат Стоян Витанов, сподели самият той. Социалистът беше намерил животинчето точно преди парламентарните избори и го представи пред журналистите като своя талисман, който ще го брани по време на предизборната кампания от змиите в партийните редици.