Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7396 BGN
1 GBP = 2.26492 BGN
По идея на премиера Бойко Борисов реставрират супер обект - двореца на първите Асеневци на хълма Трапезица

По идея на премиера Бойко Борисов реставрират супер обект - двореца на първите Асеневци на хълма Трапезица

Добавена: 12.01.2015г.Министерският съвет ще гласува скоро средства за реставриране на три паметника на културата с национално и световно значение, за да се превърнат те в привлекателни обекти на културно-историческия туризъм, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Средствата ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде Националният исторически музей.
Идеята е на премиера Бойко Борисов и се е родила след големия успех на вече реставрираните крепости – Белчин (500 000 посетители за година), Царевец – 250 000, Перперикон – 200 000, Созопол – над един милион.
Благодарение на последователното лобиране от страна на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов един от новите супер обекти в рамките на този голям нов проект ще бъде Дворецът на първите Асенeвци на Трапезица. Идеята и намерението на г-н Панов е след реализацията на проекта хълмът да се превърне в един от най-атрактивните и посещавани исторически обекти в България.
Както установи чрез археологическите си разкопки проф. Константин Тотев, дворецът при царете Петър, Асен, Калоян и Борил не е бил на Царевец, а на Трапезица .
Цар Иван Асен ІІ е преместил царската и патриаршеската резиденция на новото място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218, твърди проф. Божидар Димитров
В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от великотърновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се в някой участъци на 6-8 метра височина и днес. Вижда се, че дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния „полуостров” на платото Трапезица на площ от 660 кв. м. Това е типичен феодален замък и вероятно е бил построен от братята Асен и Петър още преди Освободителното въстание през 1185 г. Дворецът е бил отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели, преодолели крепостните стени на Трапезица. По-късно от полуострова е отцепена с трета крепостна стена още площ, където е изграден дворец за представителни цели и с необходимите стопански постройки, казарма за охраната и т.н.
След реставрацията не само Трапезица, но и град Велико Търново ще придобие нов още по-блестящ и достоен облик. Хълмът ще бъде превърнат в още по-достъпно и удобно място за преклонение пред българската история. Изграденият вече най-голям в България фуникуляр, проектиращата се и предстояща да се изгради алейна мрежа, пускането в действие на музейният център на хълма и реставрираният дворец ще се превърнат в един от най-зрелищните и атрактивни архитектурно- исторически музейни обекти на открито в страната.
 

Коментари (1)

Това е една прекрасна идея,която може би трябваше да се осъществи още при тоталитарното управление но и сега не е късно!Пълното реставриране на руините на Царевец и Трапезица със сигурност ще повишат имиджа на града и държавата ни като древно средище на средновековната култура!Това неминуемо ще привлече много по-вече туристи,от тук средства и по този начин създаване на условие за съвременно развитие на града!!!!

Добавен от: ТОДОР | 12.02.2015 год.
Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Връчват на Община Велико Търново сертификат на УНИЦЕФ „Приятел на детето”
Добавено: 31.10.2013г. 

Сертификат на УНИЦЕФ „Приятел на детето” ще бъде присъден на Община Велико Търново. Отличието е резултат на успешно преминалата процедура за участие в инициативата, съобщи за Общинската информационна агенция директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова.

Цветя и чемшири засадиха в Елена за Деня на Земята
Добавено: 24.04.2015г. 

Над 90 чемшира и близо 1000 рози бяха посадени на територията на община Елена за Деня на Земята, който се отбелязва всяка година на 22 април.