Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.56717 BGN
1 GBP = 2.46948 BGN
Честваме Илинден по стар стил, избягвайте морето и реките

Честваме Илинден по стар стил, избягвайте морето и реките

Добавена: 02.08.2010г.

 
Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия . По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли . Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Според поверието на този ден морето взима най-много жертви като курбан за светеца. Затова денят се отбелязва като Ден на удавника. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. В противен случай човекът може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, тъй като хората са заплашени от удавяне. Ако на днешния ден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша , показват още поверията. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. Своя еснафски празник отбелязват кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония , където се празнува по стар стил на 2 август .
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Няма нарушения в обектите за производство и търговия на храни, но внимавайте при покупките
Добавено: 23.12.2011г. 

В навечерието на коледните и новогодишните празници Българска агенция по безопасност на храните отправи към потребителите съвети и препоръки, свързани с предпразнична подготовка. „Преди да закупят какъвто и да е хранителен продукт, потребителите задължително трябва да огледат външния му вид и внимателно да проверяват опаковката. Тя трябва да е с ненарушена цялост и върху нея на видно място, с четлив шрифт, трябва да е посочен производителят или вносителят на продукта.

От „ДНЕС” питат министър Лиляна Павлова за Присовските завои
Добавено: 12.11.2012г. 

Писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова изпрати гражданското движение „ДНЕС”. Кореспонденцията е в резултат на множество сигнали от водачи, постъпили в приемната на сдружението. От „ДНЕС” – Велико Търново настояват за намиране на адекватни мерки за реконструкция на пътния участък „Присовски завои” по пътя за Прохода на Републиката и осъществяване на действия за ограничаване на риска от пътни инциденти.