Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.7636 BGN
1 GBP = 2.36927 BGN
Честваме Илинден по стар стил, избягвайте морето и реките

Честваме Илинден по стар стил, избягвайте морето и реките

Добавена: 02.08.2010г.

 
Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия . По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли . Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Според поверието на този ден морето взима най-много жертви като курбан за светеца. Затова денят се отбелязва като Ден на удавника. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. В противен случай човекът може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, тъй като хората са заплашени от удавяне. Ако на днешния ден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша , показват още поверията. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. Своя еснафски празник отбелязват кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония , където се празнува по стар стил на 2 август .
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Сдружение „Фортуна” успешно работи с момичетата от Кризисния център в Балван
Добавено: 09.03.2016г. 

Висока оценка на резултатите от проекта „Никога не е късно” дадоха по време на кръглата маса за финализиране на дейностите заместник-областният управител доц. д-р Любомира Попова и директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново Росица Димитрова.

Наказаха Камелия Джанабетска заради скандала със заместник-кмета Стефка Танева
Добавено: 22.09.2010г. 

Административни мерки са били взети от ръководството на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” относно дисциплинарните нарушения, извършени от гл. ас. Камелия Джанабетска, научи общинската информационна агенция.