Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75411 BGN
1 GBP = 2.28237 BGN
Честваме Илинден по стар стил, избягвайте морето и реките

Честваме Илинден по стар стил, избягвайте морето и реките

Добавена: 02.08.2010г.

 
Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия . По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли . Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Според поверието на този ден морето взима най-много жертви като курбан за светеца. Затова денят се отбелязва като Ден на удавника. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. В противен случай човекът може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, тъй като хората са заплашени от удавяне. Ако на днешния ден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша , показват още поверията. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. Своя еснафски празник отбелязват кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония , където се празнува по стар стил на 2 август .
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Деца ще творят в работилнички край Павилиона на щастието на 11 и 12 юли
Добавено: 10.07.2014г. 

Работилнички за всички малки жители и гости на Велико Търново ще има край Павилиона на щастието в парк „Марно поле” на 11 и 12 юли от 10.00 до 13.00 часа. Във „Великотърновска дъга” ще се изработват символи на Велико Търново и солнички, а в „Запознай се с инструментите” ще бъдат представени различни видове музикални инструменти, като децата ще могат и да свирят на тях.

Временната комисия : “Детската градина в “Слънчев дом” най-бързо ще реши проблема във Велико Търново”
Добавено: 29.07.2011г. 

Използването на новопостроената градина в комплекс „Слънчев дом” под наем е най-бързият вариант за разширяване на мрежата от детски заведения във Велико Търново. Около това становище са се обединили членовете на Временната комисия, която бе създадена по предложение на общинските съветници от ВМРО.