Денят

Mитрополит Григорий отслужи молебен в чест на храм „Свети Седмочисленици“ в НВУ„Васил Левски“

Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен и освети курбан в чест на 15-годишнината на православния храм „Свети Седмочисленици“ в Националния военен университет „Васил Левски“.

Идеята за съграждането на храма е на генерал-майор Георги Георгиев и датира от началото на 2006 г. и още същата година е направена и първата копка в Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май. Близо 140 000 лв. е стойността на църквата. По решение на църковното настоятелство средствата за изграждането на храма са събрани само от доброволни дарения на преподаватели и служители от университета, бивши възпитаници на военното училище, фирми, институции и физически лица. Това е единственият храм на територията на Великотърновската света митрополия, който носи името на светите Седмочисленици.

Проектант на сградата е арх. Милен Маринов. Полковникът от резерва Евгени Пенчев, който тогава е командир на курсантския батальон, проектира и изработва входните двери и иконостаса на църквата. По иконостаса на военния университет е работил и подп. Светломир Стоянов, който в момента изпълнява задълженията на заместник-началник по логистиката, заедно с петима курсанти и сержанти. Иконите на него са дело на проф. д-р Миглена Прашкова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът на доц. д-р Евгений Николов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ, стенописва храма.

сн. НВУ