Икономика Община

„FairDeal мрежата може да обхване 9500 занаятчии и производители

9500 занаятчии и селскостопански производители в трансграничния регион Румъния – България  се очаква да обхване платформата FairDeal . Тя е разработена по проект  „FairDeal – мрежа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти”. Финансира се по програма Intrreg  с бюджет над 950 хиляди лева. Водеща организация в изграждането на мрежата е Община Велико Търново, съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Проекти и програми” Мариела Цонева. Партньори в изпълнението на дейностите от румънска страна са Асоциация „Диманш”, Двустранната българо-румънска търговска камара и Национален театър „Марин Сореску” в Крайова.

Платформата е съчетание между дигитален и традиционен маркетинг, обясни ръководителят на проекта Павлин Христов. По негови думи виртуалните магазини FairDeal дават отлична възможност за развитие на малкия и средния бизнес на територията на всяка община в трансграничния регион България – Румъния, насърчава самостоятелната заетост, трудовата мобилност и надомната работа.

„Дигиталната мрежа, концепцията за работните процеси, основните модули и функционалности, възможностите и предимствата бяха представени по време на специализирани семинари в Крайова през октомври 2018 г. и във Велико Търново през юли 2019 г. Бяха организирани и занаятчийски базари, в които участваха над 120 занаятчии и производители от България и Румъния”, отчете Христов.

Като водеща организация Община Велико Търново осигурява и дистанционно обучение за работа с платформата. Провеждат  се безплатни онлайн обучения и курсове чрез профила info@fairdeal.

За улеснение на потребителите са изработени наръчници за ползване на платформата на български, румънски и английски език.