Политика

Eлектронна vs. Електорална демокрация?

Парадоксът на електоралната демокрация

Електоралната демокрация е начинът, по който можем да сринем всичко, в което вярваме като демокрация”, категоричен е бившият външен министър Соломон Паси. Това виждане той сподели с десетки търновци, които му зададоха редица въпроси под сводовете на Регионалната библиотека това лято.

Много българи обичат да говорят за политика, най-често на маса. В такава обстановка понятията често се размиват, мненията са категорични – без значение славим или хулим някого. „Комунизъм-ът” и „демокрацията”, за която се говори, че ни е отнела много – са два противопоставяни полюса, а с тях сякаш се изчерпва цялото ни политологическо познание. Действително, те са просто бегъл щрих от хилядите форми на държавно управление, които човечеството е открило през вековете. Така например китайският комунизъм – очевидно върши работа в Китай, докато унгарският и чешкият – не сполучиха в собствените си страни. Самата идея за тази форма на ляво, народно управление се ражда на парижките барикади през 1789г. и наред с идеалите за свобода, братство и равенство цели да наложи най-старата формула на демократично управление, прилагана още в древна Елада. Но има ли съвършена форма тя, щом Атинската демокрация е тази, която издаде смъртната присъда на Сократ? Не получи ли Хитлер властта си чрез редовни електорални избори през 1933 г.?  Механизмите на популизма познават добре слабостите на демокрацията и именно те могат да доведат редица древни устои на съвременния свят до техния крах.

„Популизъм –  е да ви обещая нещо, което не мога да ви дам, но на вас то много ще ви хареса и ще ме изберете. Или да ви обещая нещо, да започна да ви го давам и после да катастрофираме заедно”,  обясни на търновските младежи Паси. Като типичен пример за последствията от емоционалния народен вот  той посочи Брекзит: “На британците излизането от ЕС ще им коства страшно много – само повърхностен пример – те имаха авиационни споразумения с целия свят, благодарение ЕС, който е такива със 180 държави, но сега британците трябва да сключат сами тези 180 авиационни споразумения – те нямат толкова юристи. Трябва да си подготвен за това. Беше заблудено британското общество, то гласува в резултат на една своя заблуда и сега ще им се стъжни”, категоричен бе бившият външен министър.  И действително – ако обърнем поглед към Острова днес – виждаме, че подкрепата за управляващата партия се топи прогресивно. Авторите на един от основните слогани в кампанията там –„ Всяка седмица даваме 350 млн. лири на ЕС. Защо не ги вложим в собственото здравеопазване?”, признаха, че са използвали неистина като политическо оръжие. Никой не бе проверил, но след дъжд – качулка.

„Популизмът, който заля Европа и света миналата година, доказа че опасенията не са само хипотетични, те имат напълно практически измерения”, категоричен е Паси.

Според него, обаче, Брекзит може да има положителен страничен ефект, ако помогне за консолидирането на ЕС. „Няма общество на света което да обича прекалено много политиците си – навсякъде има такива протестни вотове, това е естествено, защото хората искат да живеят по-добре, а те се управляват по един относително субективен начин от своите лидери. Често, гласуването е форма на наказателна процедура”, коментира Паси и посочи примери с края на мандата на Ширак и редица други европейски политици.

Всичко това ни води до простичкия извод, че в политиката няма място за емоционални действия, но винаги има нужда от реформи. Именно затова, бившия външен министър сподели пред търновци една идея в зародиш, по която работят заедно с екипа на Атлантическия клуб. „Не знам дали ще доживея до нейната пълна реализация  – това е идеята за електронната демокрация или информираната демокрация. Нещо което предвиждам ,че може да се случи и трябва да се случи, защото това е рационалният подход за управление на държавите- това е електронно управление, чрез оптимиране на ресурсите.  Това е една математическа задача, за която говоря по-обстойно в „Сказки по логика”, вярвам, че тя в края на краищата ще неутрализира популизма.

За да обясни идеята си, Паси даде пример с автопилота на самолет. Той допълнително подсилва сигурността и спокойствието на пътниците и според Паси, който вече е провел няколко срещи с компанията VIBER, такъв софтуер е напълно възможен, реалистичен и може да стане част от нашето бъдеще. „Аз съм оптимист за бъдещето –  по всички основни параметри, с изключение на климатичните промени, човечеството се развива изключително добре. Продължителност на живота, благосъстояние, убити по време на война- положителните показатели растат нагоре, а отрицателните – надолу, това – в няколкостотин години период. Технологиите само помагат за развитието ни, светът не е идеален, но върви в посока към идеалното”, изрази надежда Паси.