Община

CineLibri ще гостува отново във Велико Търново

За трети пореден път кино-литературният фестивал CineLibri ще гостува във Велико Търново. За периода от 5 до 20 октомври зрителите ще видят 15 впечатляващи заглавия. 

„Филмите, които сме подбрали тази година, са перли в короната на нашата селекция. Фестивалът тази година става на пет години. Подчини ли сме доста от проявите на тази годишнина. Неслучайно единият от филмите е „Пет е съвършеното число”. Той е с участието на изключителния италиански актьор Тони Сервило. Лентата е по популярен комикс. Една интересна европейска гледна точка към този жанр. Голямото събитие във фестивала е новият филм на Роман Полански – „Офицер и шпионин”. Той получи наградата на журито във Венеция от преди дни. С него ще открием фестивала в София. Но и във Велико Търново ще го видят зрителите.

Филми посветени на писатели е друг акцент във фестивала. Бих отделила този за Никос Казанзакис, който е опит за интерпретация за неговия „Рапорт пред Ел Греко”, автобиографичен роман. На писателска тема е и „Мистерията Анри Пик”, за една мистификация. Един успешен роман.

„Клер Дарлинг” е филм пък с участието на прекрасната и неостаряваща Катрин Деньов. За любителите на шведската литература сме подготвили лентата „Брит Мари беше тук”. Екранизирана по една от най-продаваните книги на Френдерик Бракман. Зрителите ще видят и документален филм за най-големия майстор на светския трилър Стив Ларсон. И един художествен – „Интриго: Убийството  на автор”. По разказ на Харуки Мураками – „Изпепеляване” откриваме фестивала CineLibri на 5 октомври във Велико Търново”, разказа Кремена Димитрова от издателство „Колибри“.

Всички филми ще бъдат излъчени в „Кинополис“, в читалище „Искра”  от 5 до 20 октомври. Цените на билетите са по 6 и 8 лева.

Ето и програмата във Велико Търново:

5 октомври – 18.30 ч.

ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ – 148 min.

6 октомври – 18.30 ч.

ОФИЦЕР И ШПИОНИН – 126 min

7 октомври – 18.30 ч.

Чернобилска молитва – 82 min.

8 октомври – 18.30 ч.

5 Е СЪВЪРШЕНОТО ЧИСЛО – 100 min.

9 октомври – 18.30 ч.

ПОСЛЕДНА ЛЮБОВ – 98 min.

10 октомври – 18.30 ч.

Интриго:Убийството на автор – 106 min.

11  октомври – 18.30 ч.

ТРАФИКАНТЪТ – 117 min.

12 октомври – 18.30 ч.

ОФИЦЕР И ШПИОНИН – 126 min.

13 октомври – 18.30ч.

КАЗАНДЗАКИС – 120 min

14 октомври – 18.30 ч.

МИСТЕРИЯТА АНРИ ПИК – 100 min.

15 октомври – 18.30 ч .

КЛЕР ДАРЛИНГ – 94 min.

16 октомври – 18.30 ч .

СТИГ ЛАРШОН: МЪЖЪТ, КОЙТО СИ ИГРАЕШЕ С ОГЪНЯ – 99 min.

17 октомври – 18.30 ч.

СНИМКА С ЮКИ – 110 min.

18 октомври – 18:30 ч.

БРИТ МАРИ БЕШЕ ТУК – 94 min.

19 октомври – 18.30 ч.

СИРАНО – 110 min.

20 октомври – 18.30 ч.

5 Е СЪВЪРШЕНОТО ЧИСЛО- 100 min.

Фестивалът ще се състои и в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово и Стара Загора под мотото „Петото измерение“ и ще покаже превъзходна селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година.

Тази година новият филм на Роман Полански дава старт на фестивала на 5 октомври в София.

Копродукцията на Франция и Италия „Офицер и шпионин”, адаптация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика, ще бъде показана у нас след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. На практика това ще бъде второто излъчване на филма в света. Появата на Полански във Венеция за пореден път разбуни духовете и предизвика полярни реакции, но това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе номинация за „Златен лъв”. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход си остава едно от най-авторитетните имена в съвременната кинематография. Достатъчно е да споменем творби като „Китайски квартал” (1974), „Тес” (1979), „Горчива луна” (1992) и „Пианистът” (2002).

„Офицер и шпионин” е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история, която звучи изумително актуално и днес – история за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници – изградена с безспорно майсторство, което е отличителен белег на всичките му бестселъри. Полански и Харис вече имат в актива си плодотворно сътрудничество в лицето на филма „Писател в сянка”(2010), удостоен с над 30 отличия.

Кремена Крумова – Попова