Култура

„CineLibri” за втора поредна година във Велико Търново

Велико Търново е един от градовете, включени в програмата на кино-литературния фестивал „CineLibri”. Прожекциите ще бъдат в киносалон в
Мол-Велико Търново, от 12 до 21 октомври. Във всеки един от тези дни, точно в 18:30 часа, започват най-добрите филмови адаптации по книги, извървели своя дълъг път от белия лист към големия екран.  „Селекцията във вашия град е наистина изкушаваща. Радваме се, че за поредна година сме във Велико Търново, защото вярваме, че доброто кино и добрата литература е хубаво да отидат при правилната публика. Слоганът на фестивала тази година е „Любов между редовете” – различни нюанси и форми на любовта можем да видим във всеки един от филмите”, посочи в интервю за Общинското радио Кремена Димитрова от екипа на фестивала „CineLibri”.

Великотърновци ще могат да гледат общо десет филма, три от които са български.

В първия фестивален ден, 12 октомври, ще бъде прожекцията на „Да се изгубиш нарочно. Филмът” с участието на Крис Захариев, Ясен Атанасов и Атанас Шипков. Пълнометражният филм разказва за приключенията на трима приятели, които решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки със стара Жигула без план сред най-затънтените кътчета на България. „Проектът, който направи Крис Захариев преди две години, е изключително популярен сред младежите. Всички знаем, че фестивалът „CineLibri” показва пътя от книгата към големия екран. Сега ще съобщя във вашия ефир една новина – очаквайте книгата на Крис Захариев по филма „Да се изгубиш нарочно” след нова година”, допълни Кремена Димитрова.

13 октомври е запазен за филма „8 минути и 19 секунди” – шест кратки разказа на Георги Господинов, които се пренасят на големия екран. Филмът е от 2018 година, той е дело на режисьорите Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Теодор Ушев, Надежда Косева, Любомир Младенов и Владимир Люцканов. „Той разказва за апокалипсиса като метафора в различните му форми, и затова, че най-важното нещо е любовта към ближния. Филмът е част от конкурсната програма на фестивала – това се случва за първи път с български филм, да му пожелаем успех”, акцентира Димитрова.

На 14 и 20 октомври ще бъде прожектиран филмът „Човекът, който уби Дон Кихот” на режисьора Тери Гилиъм. Тоби, циничен рекламен директор, се пренася във времето от Лондон през 21. век към Ла Манча от 17. век. Един възрастен испански обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот, го обърква с оръженосеца Санчо Панса. Филмът е нова, съвременна интерпретация на вечния роман „Дон Кихот де ла Манча” на Мигел де Сервантес. „Това е филм, който чакаме повече от 25 години, всички киномани отдавна говорят за него. Гилиъм се подготвя години наред, имаше едно злополучно снимане на филма, когато буря отнесе декора. След това режисьорът снима един документален филм как всъщност снима художествения си филм. След това започна наново правенето на този”, каза още Димитрова.

„Ева” по романа на Джеймс Хадли Чейс „CineLibri” във Велико Търново представят на 15 октомври. Романтичната драма разказва за отчаянието, лъжата и двойния стандарт в отношенията. Сценаристи – Беноа Жако и Жил Торан. Режисьор – Беноа Жако.

„Безкрайната градина” – дебютен филм на театралния режисьор Галин Стоев, ще бъде прожектиран на 16 октомври.  Той е изключително нежен и деликатен, и разказва за любовта, която е в центъра на фестивала през тази година.

Следващият фестивален ден във Велико Търново продължава с „Да бъдеш Астрид”, който осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. Лентата е първата кинобиография на световноизвестната писателка Астрид Линдгрен.

На 18 октомври кинолюбителите ще могат да се насладят на „Ще се видим там горе”  по романа на Пиер Льометр. „Аз лично чакам с нетърпение този филм, той е най-силният в селекцията тази година. Романът спечели най-голямата награда за френскоезична литература, той разказва за войната по един различен начин. Смесва фантазия и реалност, показва как киното със своята мощ може да създава картини и да въздейства на емоциите на хората”, сподели Кремена Димитрова.

С филма „На плажа Чезъл” на 10 октомври ще бъде открит в София кино-литературният фестивал. Тогава писателят Иън Макюън ще получи голямата награда на „CineLibri” за принос в литературата и киното. „Горещо препоръчвам и книгата, и филма”, допълни Кремена Димитрова. Лентата ще бъде представена във Велико Търново на 19 октомври.

Последният филм от фестивалната програма е „Книжарницата”. Драмата разказва за една жена, която решава да отвори книжарница, въпреки съпротивата на местната власт. Действието се развива в малък измислен град в Англия през 1959 г. Екранизацията, режисирана от Изабел Койшет, е по романа на Пенелопе Фитцджералд.

Всеки един от десетте филма, част от „CineLibri”, е описан като „перла в короната” на събитието. Всеки ценител на добрата литература и кино може да докосне поне една от тях от 12 до 21 октомври във Велико Търново. Началният час на прожекциите е 18:30.