Любопитно

Airsoft – игра на доблест и чест

От няколко месеца младият предприемач Тони Прокопиев се е заел с амбициозната задача да разработи airsoft терен във великотърновското село Хотница. Той нае бившето училище с прилежащият му 12 дка двор и успя да привлече много авантюристи в спечелване на заветни битки.

Airsost е и игра, и обучение, и тренировка. Хората, които идват при нас не само се забавляват, а равиват различни инстинкти важни за човешкото  оцеляване. Идеята дойде съвсем случайно. Беше изключено такова нещо да е в град. Затова се оринтерах към с. Хотница заради водопадите и румънският поток от туристи. Теренът на старото училище е обезопасен и  обособен за т.нар. военна симулация. Пълно оборудване предлагаме. Разиграваме различни сценарии“, разказва Тони.

Желаещите да участват в битките се разделят на два отбора и всеки има мисия. Стрелят се с реплики на оръжия с пластмасови топчета.

Тенденцията е млади хора на по 20-25 години да идват. Те бяха 70% от участниците. Идват и зрели мъже. Момичета също проявяват интерес към битките. Дори викат по-малко, когато бъдат уцелени от пластмасовите топчета, за разлика от момчетата“, усмихва се младият предприемач.

Играта протича 3 астрономически часа, а за това време се случват няколко бързи игри от 20-30 минути. Практикуват я обикновено през пролетта,  лятото и есента, заради естествената среда в двора на старото училище в с. Хотница. Зимата не е актуална.

Тони чул за airsoft в България, макар че е изкарал 4 лета в Америка. Този спорт става все по-популярен, казва той и допълва, че това е игра за сериозни хора, защото играта е на доблест и чест.

Airsoft е военна симулация, измислена от японците след тяхното обезоръжаване, за тренировка на армията им. Днес еърсофтът се практикува като отборна игра с цел забавление. Играчите се разделят на отбори и се играе определен сценарии – от стандартна насрещна битка между отборите(Deathmatch) или пресъздаване на военна ситуация, до изпълняване на сложни мисии.

Село Хотница се намира на 17 км северно от град Велико Търново. Селото е известно с Хотнишкия водопад. Училището в селото е построено през 1907 год. и функционира като такова до 70-те год на XX век, като след това бива преустановено в детска градина до 1995 год. През годините то става частна собственост. Запазването на сградата е било винаги приоритет, дори и днес. Обектът представлява масивна двуетажна постройка(бивше училище) с площ 560 кв. м. и прилежащ 12 дка двор.

снимка – Фейсбук Airsoft Turnovo

Кремена Крумовя – Попова