Култура

Около 80 специалисти от РИМ и ХГ затвориха за час „Царевец“

Близо 80 души от Регионалния исторически музей и от Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново се включиха към днешния протест, затваряйки за час на обяд достъпа до най-посещавания исторически обект Архитектурно-музеен резерват „Царевец“. С това те подкрепиха Националния протест, организиран от секция „Култура” към КТ „Подкрепа”. Причината за недоволството са обидните и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на институтите в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Д-р Иван Църов, директор на РИМ – Велико Търново: Сумите, които предварително бяха заложени в Проектабюджета са смешни и обидни – 5%. Те не покриват и 1/3 от официално обявената инфлация.  5% увеличение на бюджетите ни не стигат до никъде. Инфлацията е официално 14-15 %. Подозирам, че неофициално дори 20%. Числата говорят за абсолютно пренебрежение за музейната гилдия и за работата, която извършва.

За политиците ние сме хора, които бършат прах и за сметка на това получават заплати. Политиците са преходно нещо. Но слава Богу, че в демокрацията те се сменят. Докато ние, музейните специалисти, които пазим и съхраняваме българската история сме постоянна величина. Може да се внесат компютърни специалисти от други страни, но откъде ще се внесат специалисти по българска история. 780 лева вземат хора с голям стаж, но за по-добри доходи минават и в образованието. Там заплатите стартовите са 1 260 лева, да не говорим, че с опит са с 1 600 -1 700 лева. За 6 месеца загубих петима от моите колеги. Отидоха в сферата на образованието. А имаха стаж по 7-8- години, някои и 15 години. Не се създава лесно един музеен специалист. Много работа, усилия и ентусиазъм трябва. Но няма как да се живее с ентусиазъм само. Поради тази причина сме гневни, защото очаквахме промяна от новата власт. Вярно е, че все чакам светлото бъдеще, но на младите колеги как да им го кажа това. Затова са нашите протести. Повече пари за издръжка искаме, защото така ще се принудим да затваряме експозиции, защото нямаме да имаме средства, с които да ги издържаме. Те трябва да са осветени, за да се виждат добре, отоплени през зимата и хладни през лятото.

Отношението, което имат управниците към мезейната гилдия и съхраняването на културно-историческото наследство е негативно. Утре Народното събрание ще гласува окончателно бюджета. Профсъюзите имат свое управление. Ще се реши какво следва. Членове сме и на сдружение „Български музей” и водим активна кампания с политиците. На някакво разбиране се надявам. Винаги съм вярвал в разума.

Д-р Илия Вълев от РИМ сподели: Протестите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново са социални. Протестираме срещу бюджета на правителството за култура. Настояваме за увеличение на средствата и възнагражденията ни, защото са пренебрежително малки. Затворихме „Царевец“ за един час. Ще се радваме да ни чуят, да срещнем подкрепа, защото заслужаваме по-добро отношение и заплати. Много от депутатите ни неглижират, което е обида за нас.

За да се реализира проект за допълнително финансиране, както предлага финансовият министър, се иска сериозно изследване. Работи се много време за събиране на материали и данни – устни, писмени, визуални, систематизират се. Подготвя се експозиционен план, особено, ако става на въпрос за трайна експозиция. Това може да отнеме няколко години. Мисля, че министър Василев е далеч от дейността ни и от спецификата на това, с което се занимаваме като специалисти – уредници, екскурзоводи, реставратори. Дейността ни е разнородна и трудно може да се постави в количествени параметри. Пишем научни статии, подготвяме експозиции, различни работилници за подрастващи и т.н. Това, което предлага, е неприложимо за дейността ни като музейни специалисти в този вариант – направете проекти и ще получите допълнително финансиране за дейностите им. Протестните ни ще продължат със законови средства, ако не бъдем чути.