Община Полиция

90 % от пешеходните пътеки в областта са с липсващ предупредителен знак, 114 са с износена маркировка

90 процента от всички 753 пешеходни пътеки в област Велико Търново са с липсващ предупредителен знак А18 (Внимание, пешеходна пътека). Това стана ясно след заседание на Комисията, ангажирана с проверките на състоянието им. 32 от изследваните пешеходни пътеки са повдигнати, а седем са оцветени в червен цвят. При 85 маркировката не е светлоотразяваща.

Пътен знак А18

114 пешеходни пътеки са с износена маркировка, а 245 от тях се намират на места с недостатъчна интензивност на пешеходното и автомобилно движение. Резултатите ще бъдат изпратени до съответните общини и Областни пътни управления с искане допуснатите нарушения да бъдат отстранени в определен срок, заяви заместник-областният управител Ивета Кабакчиева. До 1 септември трябва да бъдат поставени табели с липсващите знаци, а до края на април следва да бъдат отстранени останалите нарушения, решиха на заседанието специалистите. Комисията бе определена със заповед на областния управител проф. д-р Любомира Попова преди месец. Тя имаше за цел да извърши проверки на пешеходните пътеки на територията на областта до 20 февруари. Инспекциите са по разпоредба на главния прокурор заради зачестилите пътно транспортни произшествия. Комисията включва и представителите на общините в областта, Областно пътно управление – Велико Търново и ОДМВР – Велико Търново.

195 тежки пътнотранспортни произшествия с 23-ма убити и 246-ма ранени граждани са регистрирани през изминалата година в област Велико Търново. Намаление на произшествията по всички показатели, с изключение на тези с пешеходци отчитат от Областната дирекция на МВР, посочи началникът на отдел „Охранителна полиция” Стефан Николов. 61 са ПТП-тата с пешеходци, при които загиналите са 10, а ранените – 51 лица през 2017-а година. „За съжаление статистиката от началото на годината е подобна – почти 1/3 от тежките произшествия са с пешеходци. От 34 тежки произшествия, 13 са с пешеходци, имаме един убит и 12 ранени граждани. Половината са на пешеходни пътеки. Особено важен е проблемът със сигнализацията им”, акцентира Николов. Въпреки ежеседмичните операции „Пешеходец”, които предприемат от Областната дирекция, те не дават положителен резултат, допълни той.