Интервю Култура

9 от 10 човека обичат шоколад, а десетият е лъжец, смята шеф Ради Стамболов

От 8 до 14 февруари Мол-Велико Търново ще бъде домакин на изложба на шоколада. Фигури, изваяни от сладкото изкушение, ще видят посетителите, а стените на търговския център ще бъдат окичени с пана, върху които гостите след предварително записване ще могат да рисуват с шоколадово мастило. Децата пък ще имат възможността да оцветяват картинки с шоколад. Девет фигури, направени от любимия ни продукт, някои от които тежат над 130 кг, са включени в изложбата. Бюстове на Венера Милоска, Афродита и Ерос са част от скулптурите, включени в събитието. Велико Търново е четвъртият град след Варна, Бургас и София, където гостува то. След това експозицията, която е част от програмата „Варна – Младежка столица на Европа 2017”, ще отпътува за чужбина, съобщи в интервю за Общинското радио авторът на проекта шеф Ради Стамболов. „Във Велико Търново ще видите нещо много специфично, едно своеобразно 5-Д изживяване, защото ароматът се усеща веднага, ще можете и да дегустирате. Във Варна например няколко хиляди човека на ден посещаваха събитието”, допълни кулинарът.

Проектът за шоколадовите фигури е част от събитията, които се провеждат в Европейската младежка столица Варна през миналата година. В центъра на екипа е шеф Стамболов, но най-активните му помощници са били възпитаниците на Варненската гимназия по туризъм. „Организирахме голям семинар, в рамките на който показахме на учениците как се темперира шоколад, доста доброволци ни помогнаха за изработката на фигурите. Шоколадът е  много специфичен продукт, трябва да се обработва много внимателно”, коментира специалистът.

В шоколада има над 600 аромата – те са повече, отколкото във виното, сподели ни още шеф Ради Стамболов. Той е вицепрезидент на Европейската кулинарна организация за България и член на академичния борд на първата кулинарна академия в България. Производител е на първото в България шоколадово суши, прави първия в България шоколад с QR-код. „Имаме много проекти, едно от нещата, което ще покажем във вашия град, е шоколадовата музика. Ще демонстрираме и пълноцветен трансферен печат на шоколад”, издаде част от изненадите, подготвени за публиката в болярския град Ради Стамболов.

„Шоколадът не трябва да се дъвче, трябва да се остави да се разтопи в устата, за да се усети всеки нюанс на какаото и най-важното нещо –  не бива да се прекалява с него – 40-50 грама на ден максимум!”, посъветва ни кулинарният експерт.

Интересен момент от биографията на известния шоколатиер е фактът, че е приготвял храна за над 50 министър-председатели, президенти и кралски особи в цял свят. „Радвам се, че голяма част от тях са живи”, шегува се Стамболов. А на въпроса ни тези сериозни хора обичат ли шоколад, ни отговаря категорично: „9 от 10 човека обичат шоколад под една или друга форма, а десетият е лъжец. Няма човек, който не обича шоколад”.

Ради Стамболов e познат на широката публика като  член на журито на първото българско кулинарно състезание “Lord of the chefs”. Като ученик  подписва  договор с верига световноизвестни хотели като условие за  дипломирането му. Озовава се в ресторанта на известен столичен хотел в началото на 90-те. Блестящото професионално развитие на Ради Стамболов проправя пътя му до вицепрезидент на „Евроток България” от създаването на организацията до ноември 2011 г. Завършва Колежа по туризъм във Варна, специализира при майстор-сладкаря Вилхелм Хендел, по-късно придобива доцентура по италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ристоранте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.). Готвил е за 13 президенти на различни държави. Голямата страст на Ради Стамболов е шоколадът. Постоянно експериментира с новите технологии, успешно прилагайки ги в шоколадовата си  работилница. Собственик е на шоколадов магазин. Предприемаческият му дух го отвежда при датските му партньори,  с които започва производството на шоколадово суши, което се изнася за цял свят. През септември 2015 г. учредява Pastry Club Bulgaria заедно с Борислав Екзархов. През 2017 г. заедно основават първата сладкарска академия в България –  Pastry Academy”.

снимка и биографична справка: gavrosh.com