Икономика

840 000 работещи българи не могат да си позволят почивка

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на интернет страница на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.
Делът на населението, което не може да си я позволи се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 000 работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.