Община Общински съвет

78 200 лв. ще вложи в ремонти на подлезите във Велико Търново Общината… до следващите вандалски прояви

Състоянието на подлезите в град Велико Търново бе тема на питане от страна на общинския съветник Димитър Чолаков на първото за годината заседание на местния парламент.

През 2015 г., със заповед на кмета Даниел Панов комисия извършва оглед, включително и на подлезите, с цел осигуряване безопасността на гражданите. През 2017 г. е извършен ремонт на подлезите на ул. Дълга лъка, срещу НВУ, на ул. Магистрална, голям и малък подлез срещу автогара Юг, също и подлеза към жп гара Велико Търново, където е възстановено осветлението му.

Проблем при поддръжката на подлезите са вандалските прояви, сподели кметът Даниел Панов, като последната такава проява е била на 21 януари /събота/, когато хулигани са чупили осветителни тела и са рисували със спрей по стените на подлез. Полицията е уведомена, съставен е протокол и средствата от санкциите на вандалите ще бъдат вложени в ремонт на подлеза, каза Панов.

Според изготвена количествено-стойностна сметка, за ремонт на великотърновските подлези ще са необходими 78 200 лв. „Общинската администрация ще предвиди тези средства през 2023 г. и ще извърши ремонтите … до следващите вандалски прояви.“ – каза инж. Панов.

В подлеза между автогара Юг и жп гарата има изградено видеонаблюдение, а към момента се готви процедура за избор на изпълнител за ремонт на видеонаблюдение на територията на Велико Търново и след избора на фирма ще се осъществи видеонаблюдение и в останалите подлези в града, обясни от трибуната на местния парламент кметът. „Както знаете, обаче, с камерите не се постига положителен ефект, защото, стигайки до съд, не се признават заснетите кадри, а се искат свидетели. При последните три случая сме предоставили свидетели и сме  спечелили делата, като присъдените санкции ще ни бъдат присъдени.“ – подчерта великотърновският кмет. Той коментира, че в момента в подлеза на ул. Магистрална има течове от пътя Севлиево – Омуртаг, за което общинска администрация е сезирала Агенция „Пътна инфраструктура“.

Мария Христова