Денят

76-годишният Евгений Диков спечели голямата награда –велосипед, в кампанията „Движи се и победи”

    76-годишният Евгений Диков спечели голямата награда – велосипед, на кампанията „Движи се и победи”. Жребият беше изтеглен днес в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново между 57 туристи, преминали и трите маршрута.

Това е 35-та кампания за вече 18 години. През този период в походите са се включили общо 18 459 души, сред които и 407 семейства. В есенния етап се проведоха традиционно три похода. Маршрутите бяха Велико Търново – Ксилифор, Беляковец – Преображенски манастир и Присово – Ксилифор. В тях се включиха 463 деца, ученици и възрастни. 54 процента от тях за преминали маршрут за първи път. Най-активни са били участниците във възрастовата група от 4 до 10 години около 32 процента. С близки стойности като дял са възрастовите групи 20 – 25 години и 46 – 64 години по около 18 процента. Активно в есенния дял на „Движи се и победи” участваха великотърновските училища „Димитър Благоев”, Христо Ботев”, „Бачо Киро” и „Св.Патриарх Евтимий”, както и два от центровете за настаняване от семеен тип.

По време на кампанията беше измерено кръвното налягане на 165 желаещи. 93 процента от тях са със нормални стойности, което доказва връзката между двигателната активност и нормализирането на кръвното налягане. От възрастните  участници в походите 168 души са били непушачи, отчете резултатите от кампанията д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция. Тя припомни, че над 200 са били участниците в спортно-туристическия празник в Ксилифор по време на първия поход. Те са се включили в различни надпревари, сред които и състезание по Лъвски скок. То се организира традиционно от Общински комитет „Васил Левски”.

ОУ „Бачо Киров” взема наградата на председателя за Великотърновския общински съвет – плакет, за най-масово участие в есенния етап на кампанията „Движи се и победи”.  В различните възрастови групи жребият в РЗИ днес определи награди да получат Калин Коюмджиев, Добромира Иванова, Невена Гавазова, Краси Иванова, Евгений Диков. Специалната награда за непушач отиде при Марийка Лазарова. Жребият отличи семейство Катерина Гужева и Стефан Попов.

За най-малък участник наградата се присъжда на Александър Върбанов на 4 години, а за най-възрастен – на 91-годишният Христо Христов. Поощрителна награда сред преминалите само един маршрут спечели Тошо Рафаилов. Сред младите хора до 29 години печеливш за отличието на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта се оказа Румен Цонев. Като най-активен участник в спортно-туристическия празник в Ксилифор Младежкият дом награди Гена Коюмджиева.

В присъствието на средствата за масова информация жребият електронно изтеглиха Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, д-р Евгения Недева – директор на РЗИ, Румен Петров – директор на Младежкия дом, Георги Димитров – секретар на ТД „Трапезица 1902” и Иван Коев от Общински комитет „Васил Левски”, който обяви и наградените в Лъвския скок.