Денят

76 години от Балванската битка

Балванската битка е сражение между български армейски и полицейски части и Габровско-Севлиевския партизански отряд. Според историческа справка Габровско-Севлиевският партизански отряд е създаден през лятото на 1943 г. от съществуващите шест чети в Габровска и Севлиевска околия. В състава на обединения отряд влизат над 70 бойци с боен командир Христо Орловски (Митко).

На 28 март 1944 г. отрядът от  38 партизани е открит от полицейска част, която разбива след кратка престрелка. Отрядът бързо се изтегля към село Горско Калугерово, но е застигнат и обкръжен от големите въоръжени сили, изпратени от Севлиево.

След два часа пътуване партизаните са блокирани до село Добромирка от жандармерия, полиция и войска. На 29 март сутринта отрядът е открит и обстрелян от самолет югозападно от Балван, а впоследствие е наново обкръжен. В тежкия бой, продължил до вечерта, е убит новият командир Стоян Бъчваров (Мишо).

Ядрото на отряда, вече само от 22 бойци, жарени от куршумите на прелитащите самолети, успява да се укрие в гората. Командването е поето от Цанко Цанков. Партизаните успешно отбиват атаките на правителствените сили и успяват да пробият обръча. Войниците и жандармеристите се вдигат два пъти в атака, но партизаните ги отблъскват с точната си стрелба.

Тогава щабът им взема смело решение – използвайки тъмнината, на всяка цена да се измъкнат от обкръжението. Прикривайки изтеглянето си през долината, те се добират до шосето, водещо към Севлиево. Отрядът се изтегля към село Добромирка, като в цялата битка дава жертви – 11 убити, 2 ранени и 2 пленени (впоследствие убити). Оцелелите 14 партизани се присъединяват към основните сили на отряда.

По традиция годишнината се отбелязва от актива на БСП Велико Търново и Габрово, но поради извънредното положение – поклонение няма да има.