Образование

72% от планирания прием на НВУ „Васил Левски“ е изпълнен

166 курсанти са приети след основния прием в НВУ „Васил Левски”. Това са 72% от план-приема за 2019г., съобщи бриг. ген. Пламен Богданов. Приемът ще продължи и през септември, като датите на изпитите и приемната комисия ще бъдат обявени по-късно на страницата на висшето училище.

Едновременно с приема на курсанти протече и приема за студенти в ОКС-Бакалавър. До момента след второто класиране са приети 150 студенти, като приемът остава отворен, а свободните места са 65.

През следващия месец предстои да бъдат записани и кандидатите в ОКС-Магистър. И тази година предстои прием на кадети в професионалния сержантски колеж, както и в курса за повишаване на квалификацията по военно дело. Тази година кандидатите за курса са 46

На тържествена церемония-ритуал в центъра на старата столица, утре от 10 и 30ч. ще бъде присвоено първо офицерско звание на курсантите от випуск „Княз Александър I” на НВУ „Васил Левски”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на церемонията.

Завършват 136 курсанти за които са осигурени длъжности във формированията на Българската армия и структурите на въоръжените сили. Ще бъде прочетена заповед за тяхното назначаване на длъжност и присвояване на военно звание „лейтенант”.

Първенец на випуска е старшина-курсант Иван Пърчев, който завършва специализация „Войски за ядрена, химична и биологична защита, и екология”. С отлична оценка завършват още 7 курсанти на висшето военно училище.