Любопитно

700 души посетиха първия винен фест във Велико Търново

Розе, бяло и червено, отлежали вина! Това успяха да опитат на първото издание на винено-сомелиерския фест, провел се в МОЛ – Велико Търново през уикенда.

700 души посетиха форума, повечето от тях ценители на божествената напитка и с богата винена култура. Те останаха с добро впечатления и от организацията, и от предложените питиета.

24 изложителя участваха във форума. От тях 21 винени от цяла България, другите трима кулинарни – сиренцата на шеф Станимир Радичев и мезетата на Иво Михайлов. Вкусовете на посетителите бяха провокирани и с бутиковите зехтини от Италия, Испания и Гърция.

„Доволни са и изложители, и посетители. Очаквахме повече млади хора, но предполагаме че хубавото време навън ги е привлякло и затова не са ни посетили. Но като за първи път е добре, има интерес за последващо издание”, прави равносметка Георги Михов, управител на винения сайт – Sommelier.BG и организатор на винения фест.

Събитието имаше за цел да популяризира винената култура, като събере производители, вносители и любители на виното на едно място. Можеха да се дегустират над 200 класни вина. Много от избите показаха премиерно за България бели вина и вина розе от реколта 2018. На някои от щандовете присъстваха и енолозите, които са създали вината. При интерес посетителите можеха да закупят любимите си вина и деликатеси на място, директно от масите на производителите и вносителите.

снимка – Георги Михов – личен архив

Кремена Крумова – Попова