Община

679 първолаци очаква в клас през учебната 2018/2019 г. община Велико Търново

679 първокласници очаква да влязат в класните стаи на 15 септември т.г. община Велико Търново. Най-много паралелки – 6, е заявило СУ „Емилиян Станев”, по 5 искат в СОУ „Вела Благоева”, ОУ „Бачо Киро” и ОУ „Патриарх Евтимий”. По две паралелки първолаци са заявили ОУ  „Димитър Благоев” и ОУ „П.Р.Славейков”. Останалите училища в общината предлагат прием в една паралелка. Слети маломерни паралелки ще има в школата в Леденик, Самоводене, Водолей, Балван и Церова кория.

577 ученика в община Велико Търново тази учебна година ще завършат 7 клас. Абитуриентите ще са 410.

По една паралелка по-малко за 2018/2019 г. учебна година са заявили Езиковата гимназия и Природо-математическата гимназия в старата столица. Хуманитарна гимназия ще приема в профилите „Хуманитарни науки”, „Изпълнител на термални процедури” и „Библиотекар”.

СУ „Емилиян Станев” предлага на завършилите 7 клас прием в профилите „Изкуства”, „Софтуерни и хардуерни науки” и „Графичен дизайн”.

В СУ „Вела Благоева” предлагат обучение по „Предприемачество”, а в СУ „Владимир Комаров” – за „Техник по автоматизация”.

Спортно училище „Велико Търново” осъществява прием от пети клас. Тази година там ще завършат 39 ученици, а се очаква в пети клас да постъпят 29, обхванати в 7 вида спорт, и още 20 деца в останалите класове.