Конфликти Образование

67% от учителите излизат на протест, ако се удължи учебната година

66,6% от преподавателите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и честите промени в нормативната уредба в системата на образованието. Това са данни от допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от МОН.
На въпрос за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни с отговор „не“ са отговорили 94% от анкетираните. Едва 9,1% смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове.
93,7% смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. От синдиката припомнят, че тази практика на МОН вече е станала традиционна. 96,4% смятат, че мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН.
Във тази връзка и след този национален анализ Синдикат „Образование“ се обявява срещу промените в Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план.
Освен това Синдикатът на подкрепя проекта на наредба на Здравното министерство, според който уж се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. За пореден път категорично заявяваме: „Министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус.“, настояват в позицята си.
Според експертите Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие. Нека МЗ коригира предложения вариант на проект за наредба, като бъдат запазени сегашния брой на часовете в посочените класове, настояват от синдиката.

Синдикат „Образование“ настоява МОН и МЗ да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на подзаконовите си наредби и седмичните разписания в името на децата и учениците.
Относно патовата ситуация с директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спиране на конкурсите и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.